Byty celkom: 26 959 inzerátov

Refinancovanie hypotekárneho úveru


Dobrý deň,chcel by som sa opýtať,či by bolo možné zaplatiť polovicu úveru z bývalého manželstva apolovicu priateľkinho,s tým žeby som si s priateľkou navýšil hypotekárny úver na kúpu nového bytu.Ja mám príjem 1000-1200 € a priateľka 600€. Sú tri vyživované osoby.
Dobrý deň Milan. Hľadať odpoveď na Vašu otázku môže byť o čosi ťažšie. Vedel by som si predstaviť,že založíte nehnuteľnosť, ktorú idete s priateľkou kúpiť, kde účelom úveru bude nadobudnutie nehnuteľnosti a splatenie už existujúcich záväzkov. Prvom neznámou je, že chcete splatiť polovicu úveru z manželstva, ale splatí exmanželka druhú polovicu, alebo by splácala zvyšok úveru? Účelom úveru je totiž splatenie úveru a nie splatenie časti úveru. Druhá neznáma- figurujete v úvere exmanželky a taktiež v úvere priateľky ako žiadateľ alebo spoludlžník? Spravidla totiž môžete refinancovať úvery len v ktorých figurujete. Z pohľadu nehnuteľnosti musí byť tento úver maximálne vo výške založených nehnuteľností. Nepoznám, za akú sumu kupujete nehnuteľnosť a aké sú zostatky úverov, ale riešenia by sa tu dali nájsť- jedným účelovým úverom, ako som spomínal na začiatku- Na to je potrebné ale vyriešiť spomínané otázky. Alebo požiadať o úver na kúpu nehnuteľnosti + bezúčelovú časť, z ktorej splatíte úvery exmanželky a priateľky. Tieto bezúčelové časti sú však obmedzené k výške úveru. Ak by nepostačovala bezúčelová časť, hľadať kombináciu účelového úveru a tzv. americkej hypotéky.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.