Byty celkom: 26 799 inzerátov

Čerpanie hypotekárneho úveru


Dobry den. V Decembri 2013 som cerpal hypotekarny uver stym, ze zvysnych 10% bude docerpanych az po uvedeni bytu developerom do objednaneho standardu (dvere, podlahy,..). Developer odovzdal byt s 3-oj mesacnym oneskorenim oproti Zmluve o dielo. V dosledku tohto som platil uz prve 4 splatky banke v celkovej hodnote cca 1 200 EUR (4 splatky spolu) kde sa jednalo len o splacanie uroku, bez splacania istiny. Jedna sa o 30 rocnu splatnost. Chcel by som sa spytat ci sa v dosledku tohto dosledku zvysila celkova cena hypoteky, nakolko pobocka banky ktora vybavovala hypoteku odmietla kvantifikovat vysku splatenej istiny za predpokladu ak by bola okamzite vycerpana hypoteka jednorazovo bez dalsej tranze. Dakujem.
  Dobrý deň prajem. Pri postupnom čerpaní sa naozaj najskôr splácajú úroky z načerpanej časti a až po vyčerpaní celej výšky úveru začnete splácať aj istinu. Predstavme si, že máte schválený úver na 30 rokov, čerpáte postupne a až po 6 mesiacoch vyčerpáte celú výšku úveru a začnete splácať aj istinu. Istina sa Vám tým pádom rozráta do 29 a pol roka, čo spôsobí vyššiu mesačnú splátku (keby ste čerpali jednorazovo, istina sa Vám rozráta na 30 rokov). Na úvere preplatíte o čosi viac, ako pri postupnom čerpaní, avšak nie je to až také tragické, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Pri vstupných údajoch ako sadzba, výška úveru, splatnosť, výška a dátumy tranží sa dá približne určiť, o koľko by ste úver preplatili. Ak sa nachádzate v BA a okolí, môžeme si dohodnúť osobné stretnutie. Môj mail je bielik@hypomakler.sk.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.