Byty celkom: 26 928 inzerátov

Platenie odvodov z celého nájomného alebo z "čistého príjmu"


Dobrý deň, po mame budem mať 3-izbový byt, onedlho prebehne dedičské konanie. Keďže byt je v BB a ja žijem a pracujem v BA (ale nemám tu trvalý pobyt), chcela by som ho prenajímať. Viem, že by som si mala vybaviť DIČ a platiť odvody, ako pri podnikaní. Zaujíma ma, či sa vôbec berie prenájom bytu, v ktorom mám nahlásený trvalý pobyt, berie ako druh podnikania a ak áno, tak či odvody zaňho budem platiť z celého nájomného, alebo len z "čistého zisku", príklad: Výšku nájomného stanovím na 400€, ale z toho na energie a služby bytového družstva (povinné platby, na základe neplatenia ktorých mi hrozia sankcie) pôjde 300€. Odvody platím z tých 400€ alebo 100€?
  Dobrý deň Ivona. Vašu požiadavka je skôr otázka na účtovníka, nakoľko v tejto sekcii sa zaoberáme problematikou bývania z pohľadu financovania primárne cez úvery. Moje rady by mohli byť teda zavádzajúce, nakoľko nie som v tejto oblasti kompetentný poradiť.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.