Byty celkom: 26 771 inzerátov

Ako najvhodnejšie dostať úver


Dobrý deň, 3dcéri v 1/3 pomere zdedili rodinný dom. Jedna z nich - moja mamina - odkúpila 2/3, t.j. od 31.12.2012 patrí jej celý rodinný dom. Ona by mi to chcela "dať", a ja pomocou úveru zrekonštruovať. ale 1)ak by mi ten rodinný dom predala na základe kúpno-predajnej zmluvy, aby som mala podklad pre hypotekárny úver, tak podľa mojich vedomostí na základe zákona o dani z príjmov by musela platiť daň, lebo neuplynulo tých v zákone spomínaných 5rokov. 2)ak by mi darovala, tak daň sa neplatí, len je tu tá skutočnosť, že banka mi nedá úver z dôvodu, že darovacie zmluvy sú rizikové, napadnuteľné, atď. ak by mi banka dala úver, tak môže dať len do výšky znaleckého posudku na spomínaný rodinný dom? Alebo akým spôsobom to funguje z pohľadu bánk? 3)ak by nebola medzi mamou a mnou žiadna kúpno-predajná zmluva a ani darovacia zmluva, len brala by som hypotéku na základe zn aleckého posudku ...hypotéka by bola založená maminým rodinným domom a mala by som naň znalecký posudok, tak by som mohla brať úver? A neskôr by som odkúpila rodinný dom, tým by som sa vyhla v zákone spomenutého 5ročného obdobia, len či netvorí výnimku takýto prípad? Moja otázka.: ako najvhodnejšie vyriešiť tútu situáciu, aby sme sa vyhli zdaneniu a aby som mohla dostať aj úver, ale taký úver, ktorý dostanem naraz, a nie podľa predložených dokladov na výdavky týk. sa rekonštrukcie?
Dobrý deň Anita. Najskôr k jednotlivým bodom: 1) Predmetná daň sa platí, ak predávajúci vlastní nehnuteľnosť menej ako 5 rokov. Avšak jedná sa len o daň z rozdielu kúpnej ceny. Teda, ak by ste odkupovali dom za vyššiu kúpnu cenu, ako nadobudla pani mama, vtedy by ste daň platili. 2) Nie je pravda, že banka Vám nedá úver, ak je predmetom zabezpečenia nehnuteľnosť, ktorej posledný titul nadobudnutia je darovacia zmluva. Riešili sme veľa podobných prípadov a problém s tým nebol. Banka Vám môže dať úver do výšky akceptovateľnej hodnoty znaleckého posudku (t.j. posudok vypracovaný znalcom v obore stavebníctva ešte podlieha internej verifikácií nehnuteľnosti bankou), ale niektoré banky vedia poskytnúť úver aj do výške budúcej hodnoty. V tomto prípade by účelom úveru bolo nadobudnutie + údržba, čerpanie by bolo postupné- z prvej tranže by sa vyčerpala kúpna cena za nehnuteľnosť na účet predávajúceho, následne, za vlastné peniaze by ste začali rekonštrukciu/údržbu a banka by Vám refinancovala Vaše vlastné prostriedky. 3) Tu by som už pristúpil ku konkrétnym riešeniam: Môžete požiadať o tzv. americkú hypotéku, kde sa nedokladuje účel použitia finančných prostriedkov. Vy budete v úverom vzťahu vystupovať ako dlžník, pani mama ako záložca. Nemení sa štruktúra vlastníkov, po vyčerpaní úveru budú peniaze použité na Váš účet a Vy s nimi môžete ľubovoľne nakladať. Pri tomto type úveru je o čosi vyššia úroková sadzba a kratšia lehota splatnosti. Druhým, ideálnejším riešením, je požiadať o úver na rekonštrukciu predmetnej nehnuteľnosti. Taktiež by sa nemenila štruktúra vlastníkov, teda pani mama by ostala vlastníčkou a pre banku záložcom a Vy by ste boli dlžníkom úveru. Väčšinou stačí, aby ste mali na tejto nehnuteľnosti trvalý pobyt. Tento typ úveru je už účelový, teda spravidla nižšie sadzby oproti americkej hypotéky, dlhšia lehota splatnosti a ak by ste mali nárok na Štátny príspevok pre mladých, môžete si ho uplatniť. Dokladovanie účelu nemusí banke nemusíte preukázať bločkami a faktúrami, spravidla stačí položkový rozpočet pri podaní žiadosti o úver a následne, do bankou stanovenej lehoty preukázať účel fotodokumentáciou. Po 5 rokoch odo dňa zápisu vlastníčky na liste vlastníctva môžete nehnuteľnosť odkúpiť do osobného vlastníctva a daniam sa vyhnúť (ak sa do toho času tento zákon nezmení)
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.