Byty celkom: 26 774 inzerátov

Ručenie nehnuteľnosťou


Dobrý deň, chceme si zobrať s priateľkou hypotéku pre mladých na byt v hodnote 75000.. Obaja máme prácu na dobu neurčitú s čistým príjmom cez 600 €. Potrebujeme však 100% hypotéku kedže nevlastníme žiadnu nehnuteľnosť s ktorou by sme sa mohli zaručiť. Ak by sme dostali hypotéku len 70 resp. 80% z ceny nehnuteľnosti je možné založiť nehnuteľnosť tretej osoby (rodičia), a akonáhle by sme sa stali vlastníkmi nehnuteľnosti na ktorú sme brali hypotéku, prepísať zvyšnú časť (tých 20 - 30%) už na naš byt na ktorý bola braná hypotéka ? Za odpoveď ďakujem
  Dobrý deň Peter. K riešeniam založenia druhej nehnuteľnosti sa pristupuje práve vtedy, keď klienti nemajú nárok na 100% né (resp. iné požadované percento financovania). Nárok na 100%né financovanie záleží jednak od lokality a typu nehnuteľnosti, ako aj od ratingu klienta. Keď s priateľkou ako klienti neprechádzate pri podaní žiadosti o úver na požadované percento, je veľká pravdepodobnosť, že toto percento financovania nedosiahnete ani pri vypustení rodičovskej nehnuteľnosti (nie je to však dogma). Keby rodičov presvedčíte na založenie nehnuteľnosti, mali by byť aj oboznámený s rizikom, že presun nemusí byť schválený bankou. Riešením by bolo požiadať banku o vypustenie nehnuteľnosti, keď Vám klesne výška istiny úveru na hodnotu, pri ktorej stačí ručenie bytom (niekoľko rokov určite), alebo nájsť banku, ktorá Vám dá 100%né financovanie, resp. kombinácia povedzme hypotekárneho úveru so stavebným sporením.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.