Byty celkom: 26 764 inzerátov

Odpredaj polovice nehnuteľnosti a splatenie časti hypotéky.


Dobrý deň, mám takýto problém: Dcéra má priateľa, s ktorým sa ide v septembri 2016 zosobášiť. Bývali v spoločnej domácnosti v podnájme a v roku 2014 si vybrali byt s garážovým státím, ktorí si chceli kúpiť. Nakoľko dcéra práve vymieňala zamestnávateľa a bola v zamestnaní v skúšobnej dobe, úver (cca 140 tis. €) si vybavil jej priateľ a zároveň do kúpy bytu investoval 40 tis. € . Na kúpno predajnej zmluve, úvere i v katastri nehnuteľností je evidovaný len on, bývajú v spoločnej domácnosti a v súčasnej dobe je z úveru splatených cca 20 tis. €. Na zlegalizovanie jej nároku na byt a na zlepšenie finančnej situácie v mladej rodine som im navrhla, že na základe darovacej zmluvy mojej dcére darujem 70 tis. € za účelom predčasnej splátky časti úveru na spomínaný byt a jej priateľ jej na základe kúpnopredajnej zmluvy predá polovicu bytu ešte pred vydajom s čím nemal problém. Chcela by som Vás požiadať ako postupovať pri predaji bytu, na ktorý je úver ak úver bude kúpou čiastočne splatený. Ako uzavrieť zmluvy, ako postupovať v banke a ako na katastri a či je rozdiel ak k týmto úkonom príde pred svadbou resp. až po nej. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Dobrý deň Helena, Predaj nehnuteľnosti prebehne štandardne. Na predaj budete potrebovať súhlas banky, ktorá poskytla úver, má na nehnuteľnosti zriadené záložné právo. Váš budúci zať pôjde do svojej banky a požiada banku o súhlas s predajom nehnuteľnosti. K žiadosti bude potrebovať doložiť minimálne doklad totožnosti dcéry, kupujúcej, a kúpno-predajnú zmluvu na základe ktorej predá ½ podiel na nehnuteľnosti. Tým pádom sa budúci zať a dcéra stanú záložcami na nehnuteľnosti. Banke podpíše dcéra zmluvu o zriadení záložného práva. S vystaveným súhlasom banky, zmluvami o zriadení záložného práva a kúpno-predajnými zmluvami pôjdete na kataster.  V rovnakej alebo v ďalšej žiadosti banke oznámite, že s predajom zároveň aj žiadate o splatenie časti úveru. Závisí to od banky a jej postupov. V prípade ďalších otázok mi napíšte prosím mail. szikora@hypomakler.sk
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.