Byty celkom: 26 765 inzerátov

Úveru na kúpu pozemku a výstavbu domu. Aký je postup?


Dobrý deň Chcel by som si vziať úver na kúpu pozemku a následnú výstavbu rodinného domu. Nevlastním žiadnu nehnutelnosť ktorou by som mohol úver založiť, a preto sa chcem opýtať či je vôbec možné získať takýto úver a ak áno za akých podmienok ? Žijem a pracujem v zakraničí, čistý príjem mam 2000 eur mesačne.
Dobrý deň Stanislav, úver na výstavbu viete žiadať vo väčšine bánk až potom, keď budete mať právoplatné stavebné povolenie na dom, ktorý chcete stavať. Z toho dôvodu je potrebné najprv požiadať o úver na kúpu pozemku. Až v druhom kroku budete žiadať o úver na výstavbu. Ideálne je ak máte vlastné zdroje, ktoré Vám pomôžu dofinancovať kúpu pozemku (banky neposkytujú úvery vo výške 100 % kúpnej ceny pozemku v prípade ak ručíte len kupovaným pozemkom) a pomôžu začať výstavbu (postaviť základy, t.j geodet Vám vie zamerať stavbu a pripraviť geometrický plán). Čerpať úver na výstavbu rodinného domu viete v štádiu, keď je možné zapísať rozostavaný rodinný dom a záložné právo na rozostavaný dom na list vlastníctva.   Pri dokladovaní príjmu zo zahraničia má viacero bánk špecifické podmienky pre posudzovania príjmov ako aj pravidlá pre výšku úveru (napr. úver max. vo výške 80 % hodnoty zabezpečenia). Dom dokážete postaviť. Aby som Vám vedel povedať presný scenár, potrebujem viac informácií o Vás ako aj o projekte. Kontaktovať ma môžete na szikora@hypomakler.sk .    
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.