Byty celkom: 26 921 inzerátov

Čo môžem urobiť pre lepšie podmienky, pokiaľ v blízkej budúcnosti plánujem hypotéku?


Ak plánujete žiadať o úver v blízkom období, v nasledujúcich riadkoch nájdete najdôležitejšie odporúčania a tipy, ako získať čo najlepšie podmienky.

Prvou radou je dôkladné splácanie všetkých skôr poskytnutých úverov . Aj jednodňové omeškanie na splátkach môže Vaše hodnotenie bankou ovplyvniť negatívne. Zlú vizitku Vám v banke môže urobiť aj „zabudnutý" bankový účet. Bezplatné študentské kontá sa často menia na bežné účty s poplatkami. Keď na tento účet zabudnete, môže sa dostať do nepovoleného prečerpania. To môže viesť až k tomu, že daná banka Vám úver neposkytne vôbec. Ostatným bankám bude takúto situáciu potrebné vysvetliť a zdokumentovať. Rovnako je dôležité vyvarovať sa exekučných konaní. Klientov niekedy prekvapí „maličkosť" z dávnej minulosti (napríklad nezaplatená pokuta od dopravného podniku).

Z praxe vyplýva, že iba približne 30% zákazníkov získa najvýhodnejší úver v banke, kde majú vedený účet a kam majú zasielaný príjem. Preto je v rámci prípravy na hypotéku veľmi dôležité posúdenie plánovaného úveru špecialistom, ktorý spolupracuje so všetkými bankami.

Aj kreditná karta, alebo povolené prečerpanie účtu môžu negatívne ovplyvniť Vaše možnosti získať výhodný úver. Povoleného prečerpania účtu prideľujú niektoré banky klientom automaticky bez toho, aby o tom vedeli. Veľa klientov tieto úverové rámce nevyužíva, ale banky ich napriek tomu hodnotia. Zrušenie kreditnej karty však môže trvať aj 2 mesiace. Ak sa rozhodnete venovať hypotéke až potom ako si vyberiete byt, môže proces vybavenia hypotéky celú kúpu spomaliť a skomplikovať.

Lepšie podmienky môžete získať, aj naplánovaním žiadosti o úver na obdobie odmien, alebo bonusov v zamestnaní. Niektoré banky totiž v súvislosti s bonitou klienta posudzujú posledné tri výplaty. Ich priemer sa môže v priebehu roku výrazne líšiť. Zmena zamestnania pred žiadosťou o úver môže možnosti získania potrebného úveru ovplyvniť negatívne.

Najlepšie podmienky na úvery na bývanie poskytujú banky väčšinou na jar a jeseň v podobe rôznych kampaní. Tie zvyknú znamenať úsporu na poplatku za poskytnutie úveru, nižšiu úrokovú sadzbu alebo iné benefity. Starostlivé naplánovanie úveru spoločne s hypotekárnym špecialistom, ktorý spolupracuje s viacerými bankami Vám celú kúpu výrazne zjednoduší. Čo je ale najdôležitejšie, takýto prístup Vám dokáže v konečnom dôsledku ušetriť nemalé množstvo financií.

Na našom hypo chate získate viac informácií o tom, ako sa na hypotéku môžete pripraviť.

 


V ktorej banke dostanete najlepšiu hypotéku? Zistiť
Finančná poradňa
V tejto rubrike Vám poradíme
a odpovieme na otázky týkajúce sa finančnej problematiky v oblasti nehnuteľností.


Finančná poradňa