Byty celkom: 26 760 inzerátov

Dedenie majetku pri nezvestnom súrodencovi.


Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ako je najlepšie postupovať v prípade ,že máme už niekoľko rokov nezvestného brata, ohľadom dedenia majetku. Je lepšie aby ho mama vydedila už teraz,alebo je lepšie ho dať vyhlásiť za mrtvého. Ako sa postupuje v oboch prípadoch. Ďakujem .
Dobrý deň, v prípade vyhlásenia za mŕtveho, je potrebné podať návrh na súd. Návrh na súd môžete v zmysle § 195 ods.1 zákona č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok v znení neskorších predpisov podať, ak máte na veci právny záujem. Následne ak súd určí, že existujú predpoklady pre vyhlásenie nezvestného za mŕtveho, ustanoví nezvestnému opatrovníka. Súd vyhláškou, alebo iným spôsobom vyzve nezvestného, aby sa do jedného roka prihlásil. Po uplynutí lehoty, ak sa nezvestný neprihlási a ani súd iným spôsobom nezistí, že žije, vynesie súd rozsudok o vyhlásení za mŕtveho a v ňom vyznačí deň smrti, alebo deň, ktorý nezvestný pravdepodobne neprežil. Tento proces je pomerne časovo náročný. V prípade vydedenia, zákon ustanovuje dôvody, pre ktoré môže poručiteľ vydediť potomka. Podľa § 469a ods.1 písmeno a) až d) zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: „(1) Poručiteľ môže vydediť potomka, aka) v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,b) o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,c) bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka, d) trvalo vedie neusporiadaný život."Vydedenie sa realizuje formou listiny o vydedení, ktorá musí spĺňať obligatórne obdobné náležitosti, ktoré zákon ustanovuje pre zriadenie závetu. V listine o vydedení musí byť obligatórne uvedený aj dôvod vydedenia.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.