Byty celkom: 26 759 inzerátov

Vysporiadanie majetku po rozvode


Dobrý denSom rozvedená dva roky, zo spolocneho byvania / dom,ktorý nie je este vysporiadaný ,majiteľmi domu sme stále obidvaja/ som odišla pred rokom ,exmanžel si nasťahoval do našho domu bez môjho súhlasu svoju priateľku a vymenil zámok a bráni mi prístup do nášho domu a nemá záujem situáciu riešiť aby ma vyplatil poradte mi ako mam postupovať ,mam právo požadovatˇnajomné od jeho priatelky,kedže býva v našom dome.
Dobrý deň, v zmysle ust. § 149 ods. 1, 2 a 3 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov (ďalej len "Občiansky zákonník"):"1) Ak zanikne bezpodielové spoluvlastníctvo, vykoná sa vyporiadanie podľa zásad uvedených v § 150.2) Ak dôjde k vyporiadaniu dohodou, sú manželia povinní vydať si na požiadanie písomné potvrdenie o tom, ako sa vyporiadali.3) Ak sa vyporiadanie nevykoná dohodou, vykoná ho na návrh niektorého z manželov súd. "V zmysle vyššie uvedeného, ste teda oprávnená podať návrh na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva, ktoré zaniklo zánikom manželstva. Podľa ust. § 150 Občianskeho zákonníka:"Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ nastarostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti. "

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.