Byty celkom: 26 828 inzerátov

Predaj podielu nehnuteľnosti v bezpodielovom spoluvlastníctve


Dobrý deň, sme rozvedený a manželka sa nechce o BSM ani baviť a riešiť ho. Môžem predať moju polovicu RD tretej osobe bez jej súhlasu. Nechce súhlasiť s ničím. Ani s vyplatením - nemá peniaze ani s predajom domu. Ak dám návrh na vysporiadanie na súd tak sú to nekonečné poplatky a čas.Ďakujem za odpoveď.
Dobrý deň podľa ust. § 149 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorčích predpisov: "(1) Ak zanikne bezpodielové spoluvlastníctvo, vykoná sa vyporiadanie podľa zásad uvedených v § 150. (2) Ak dôjde k vyporiadaniu dohodou, sú manželia povinní vydať si na požiadanie písomné potvrdenie o tom, ako sa vyporiadali. (3) Ak sa vyporiadanie nevykoná dohodou, vykoná ho na návrh niektorého z manželov súd. (4) Ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia bezpodielové spoluvlastníctvo manželov možno vyporiadať jedine dohodou, návrhom podaným jedným, alebo oboma manželmi, alebo zo zákona po uplynutí troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva. V prípade ak bezpodielové spoluvlastníctvo nie je vyporiadané, nie je možné predať podiel na nehnuteľnosti.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.