Byty celkom: 26 767 inzerátov

Hodnota nehnuteľnosti s vecným bremenom


Dobrý deň,chcem sa rozviesť a samozrejme musím manžela vyplatiť z domu.Bývame aj s babkou ktorá tu ma doživotné právo a doživotné právo tu maju aj moji rodičia,ale nebyvaju snami.Chcem sa spýtať či to že na dom je uvalená ťarcha v podobe vecného bremena...doživotného práva ďalších troch ludí ma vplyv na odhad ceny domu pri rozvode,alebo sa berie normálne odhadnutá cena nehnutelnosti.Počula som že neake percentá by sa mali odrátavať.Ďakujem
Dobrý deň, hodnotu nehnuteľnosti, na ktorej viazne vecné bremeno, je nutné stanoviť znaleckým posudkom.Pokiaľ však ide o vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov po zániku bezpodielového spoluvlastníctva, toto je možné v zásade vyporiadať dohodou. Ak dohoda nie je možná, vykoná vyporiadanie na návrh niektorého z manželov súd. Súd pri vyporiadaní postupuje podľa zásad stanovených v § 150 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej saprihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti. "

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.