Byty celkom: 26 933 inzerátov

Prevedenie vlastníckych práv v bezpodielovom spoluvlastníctve


Dobry den..sme s manzelom v rozvodovom konani..chchela by som svoju polovicku bytu darovat detom s dozivotnym pravom..samozrejme deti su plnolete,je to mozne?
Dobrý deň, z Vami poskytnutých informácií nie je zrejmé či sa jedná o nehnuteľnosť, ktorá je Vašim výlučným vlastníctvom, alebo o nehnuteľnosť, ktorá je v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov. V prípade ak sa jedná o nehnuteľnosť, ktorá je Vašim výlučným vlastníctvom právny poriadok upravuje inštitút vlastníctva v ust. § 123 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov (ďalej len "Občiansky zákonník").Podľa ust. § 123 Občianskeho zákonníka: "Vlastník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia by ste ako výlučný vlastník bola oprávnená nakladať s nehnuteľnosťou podľa Vašej vôle a teda aj previesť vlastnícke právo k uvedenej nehnuteľnosti na Vaše deti. V prípade ak nehnuteľnosť spadá do bezpodielového spoluvlastníctva manželov a nedošlo k jeho vyporiadaniu nie je možné bez súhlasu druhého manžela nakladať s nehnuteľnosťou.Podľa ust. § 148 ods. 1 Občianskeho zákonníka: Zánikom manželstva zanikne i bezpodielové spoluvlastníctvo manželov."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia bezpodielové spoluvlastníctvo manželov zaniká dňom právoplatného rozhodnutia súdu o rozvode manželstva. Majetok spadajúci do bezpodielového spoluvlastníctva je predmetom vyporiadania. Podľa ust. § 149 ods. 4 Občianskeho zákonníka: "Ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné."V zmysle vyššie uvedených ustanovení ak nehnuteľnosť spadá do bezpodielového spoluvlastníctva manželov a toto bezpodielové spoluvlastníctvo nie je vyporiadané, nie je možné previesť vlastnícke právo k nehnuteľnosti na Vaše deti bez súhlasu druhého manžela.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.