Byty celkom: 26 929 inzerátov

Daň z príjmu z predaja zdedenej nehnuteľnosti


Dobrý deň.v Januári 2014 sme zdedili traja súrodenci rodinný dom ktorú chceme predať. Odhadovaná cene za ktorú chceme predať je 65000 EUR.-Ak sa nám podarí predať ešte v tomto roku musíme platiť daň ?- alebo kedy nemusíme platiť daň z príjmu z predaja ? - ak si ho ponecháme a predáme až po piatich rokov tak nemusíme platiť daň ?Ďakujem.
Dobrý deň, podľa ust. § 9 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov: "Od dane je oslobodený príjema) z predaja nehnuteľnosti, na ktorú sa nevzťahuje oslobodenie podľa písmena b), a to po uplynutí piatich rokov odo dňa jej nadobudnutia alebo jej vyradenia z obchodného majetku, ak bola táto nehnuteľnosť zahrnutá do obchodného majetku, okrem príjmov, ktoré plynú daňovníkovi podľa zmluvy o budúcom predaji nehnuteľnosti uzavretej do piatich rokov od jej nadobudnutia alebo od jej vyradenia z obchodného majetku, aj keď kúpna zmluva bude uzatvorená až po piatich rokoch od jej nadobudnutia alebo vyradenia z obchodného majetku,b) z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (poručiteľov) alebo vyradenia z obchodného majetku, ak bola táto nehnuteľnosť zahrnutá do obchodného majetku, okrem príjmov, ktoré plynú daňovníkovi podľa zmluvy o budúcom predaji nehnuteľnosti uzavretej do piatich rokov od jej nadobudnutia alebo od jej vyradenia z obchodného majetku, aj keď kúpna zmluva bude uzatvorená až po piatich rokoch od jej nadobudnutia alebo vyradenia z obchodného majetku, (....)"V prípade, ak ste nehnuteľnosť nadobudli priamym dedením a spolu s poručiteľom ste nehnuteľnosť mali vo vlastníctve viac ako 5 rokov, mali by ste byť oslobodení od dane z príjmu. Za predpokladu, že ste nehnuteľnosť nenadobudli dedením v priamom rade a ponecháte si túto nehnuteľnosť vo vlastníctve 5 rokov, budete v zmysle vyššie uvedeného ustanovenia oslobodení od dane z príjmu.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.