Byty celkom: 26 930 inzerátov

Darovanie nehnuteľnosti neplnoletým deťom


dobry den uz som vam pisala moj pritel je rozvedeny styri roky nemaju vysporiadane majetky,pocas manzelstva dostali darom polovicu rodinneho domu,teraz ta jeho byvala prisla s tim,aby daroval neplnoletim detom tu jeho cast,a ze ich bude zastupovat ich stary otec.dakujem
Dobrý deň, podľa ust. § 149 ods. 4 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov (ďalej len "Občiansky zákonník"):"Ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia sa bezpodielové spoluvlastníctvo manželov vysporiadalo zo zákona a to tak, že v prípade nehnuteľností sa bývalí manželia stali podielovými spoluvlastníkmi, každý s rovnakým podielom. Pokiaľ však predmetnú nehnuteľnosť nadobudli obidvaja počas manželstva darovaním, táto sa nestala predmetom ich bezpodielového spoluvlastníctva, ale podielového spoluvlastníctva.Podľa ust. § 123 Občianskeho zákonníka: " Vlastník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním." V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia je výlučným právom vlastníka akým spôsobom naloží so svojím vlastníctvom. Ak Váš priateľ nechce uvedený spoluvlastnícky podiel na nehnuteľnosti darovať svojim deťom, nie je zákonný dôvod, ako ho k tomu donútiť.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.