Byty celkom: 26 766 inzerátov

Vysporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov


Dobry den...da sa kupit byt na hypo.pocas manzelstva.a prespisat na sestru..a po rozvode s manzelom...ide na poli.alebo ostane mne?
Dobrý deň, v prípade ak sa jedná o nehnuteľnosť nadobudnutú počas manželstva podľa ust. § 145 ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Bežné veci týkajúce sa spoločných vecí môže vybavovať každý z manželov. V ostatných veciach je potrebný súhlas oboch manželov; inak je právny úkon neplatný."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia musia s prevodom vlastníckeho práva k nehnuteľnosti spadajúcej do bezpodielového spoluvlastníctva manželov súhlasiť obaja manželia, inak je právny úkon, ktorým sa toho vlastnícke právo previedlo neplatný. V prípade rozvodu manželstva a vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov podľa ust.§ 149 ods.2 až ods. 4 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "(2) Ak dôjde k vyporiadaniu dohodou, sú manželia povinní vydať si na požiadanie písomné potvrdenie o tom, ako sa vyporiadali.(3) Ak sa vyporiadanie nevykoná dohodou, vykoná ho na návrh niektorého z manželov súd.(4) Ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné." V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia je možné bezpodielové spoluvlastníctvo manželov vysporiadať dohodou, na základe súdneho rozhodnutia po podaní návrhu jedným z manželov, alebo zo zákona. Pokiaľ ide o vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov zo zákona platí, že v prípade nehnuteľností sú tieto v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.