Byty celkom: 26 896 inzerátov

Ktorý zákon hovorí,že zmluva o prenájme musí byť písomná?


Ako súkromná osoba nepodnikateľ,prenajímam byt.Som riadne zaregistrovaný na DÚ,všetky moje výdavky,ako aj platba nájomníka mi idú cez účet.Podávam daňové priznanie,daň z príjmu platím. Otázka: Ktorý zákon hovorí,že zmluva o prenájme musí byť písomná? Je jasné,že dobrá zmluva chráni oboch účastníkov,mňa však zaujíma,jej nevyhnutnosť z hľadiska zákona. Ďakujem pekne.
  Dobrý deň, podľa ust. § 686 ods. 1 zákona č. 40/ 1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov:"Nájomná zmluva musí obsahovať označenie predmetu a rozsahu užívania, výšku nájomného a výšku úhrady za plnenia spojené s užívaním bytu alebo spôsob ich výpočtu. Mala by tiež obsahovať aj opis príslušenstva a opis stavu bytu. Ak sa nájomná zmluva neuzavrela písomne, vyhotoví sa o jej obsahu zápisnica."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia ak nie je nájomná zmluva uzatvorená písomne, vyhotoví sa o obsahu nájomnej zmluvy zápisnica.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.