Byty celkom: 26 756 inzerátov

Lepšie darovať byt za života alebo to nechať ako dedičstvo


Dobrý deň,chcela by som sa opýtať,manželova matka vlastní byt v ktorom bývame aj my s manželom. Moja otázka je či je lepšie aby nám jeho matka darovala tento byt ešte za života alebo nechať to na dedičské konanie.Manžel má ešte aj sestru. Ako je to v takomto prípade?Darovať alebo dediť? A ako je to s platením daní? Aj v tomto prípade je lepšie darovať alebo dediť? Koľko sa platí daň? Ďakujem za odpoveď.
  Dobrý deň, majiteľka domu má viacero možností. Darovanie nehnuteľnosti, zriadenie závetu či ponechanie celej záležitosti na dedičské konanie a zákonné dedenie. Pri posudzovaní toho, ktorá z nich je najvýhodnejšia je dôležitá najmä skutočnosť, kto všetko je na liste vlastníctva evidovaný ako spoluvlastník nehnuteľnosti. Ak je to len vaša svokra, tak môže disponovať celou nehnuteľnosťou, a teda celú ju darovať svojmu synovi. Keďže daň z darovania bola v roku 2003 zrušená, jediné náklady s darovaním spojené by vznikli len ak si dáte zmluvu vypracovať odporníkom, plus odmena notára za osvedčenie podpisov na zmluve. Ak však je nehnuteľnosť v spoluvlastníctve viacerých osôb, darovanie svokrinho podielu by Vašu situáciu s konečnou platnosťou nevyriešilo, nakoľko manželova matka môže disponovať len svojím podielom (táto sitácia mohla nastať, napríklad vtedy, ak Váš manžel a jeho sestra už dedili po svojom otcovi, ktorý bol taktiež vlastníkom predmetenj nehnuteľnosti). V takom prípade by ste výlučné vlastníctvo nehnuteľnosti dosiahli jednine vysporiadaním sa s ostatnými spoluvlastníkmi. Obdobne by trebalo postupovať aj v prípade dedičského konania. Zákonní dediči nadobudnú nehnuteľnosť do podielového spoluvlastníctva a teda budú sa následne musieť vysporiadať. Daň z dedičstva sa taktiež naplatí, hradí sa len odmena notára ako súdneo komisára v sedičskom konaní. Čo sa týka výberu najvhodnejšieho riešenia vo Vašej sitácii, tak treba prihliadať na už uvedenú možnosť existencie spoluvlastníctva a taktiež na možnosť a reálnosť dosiahnutia dohody so sestrou Vášho manžela.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.