Byty celkom: 26 757 inzerátov

Oslobedenie od dane z prijmu pri darovanej nehnutelnosti


Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na oslobedenie od dane z prijmu pri darovanej nehnutelnosti. Nehnutelnost nadobudol môj manžel v roku 2010, tvale bydlisko tam mal nahlasene 27 rokov pred darovanim nehnutelnosti a 4 roky po dodrovani nehnutelnosti. Nehnutelnost chceme v najblizsich tyzdnoch predat. Vzťahuje sa na tento pripad oslobodenie dane z prijmu predaja nehnutelnosti nadobudnutej darovanim?
  Dobrý deň, podľa ust. § 9 ods. 1 písm. a) a b) zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov: "Od dane je oslobodený príjema) z predaja nehnuteľnosti, na ktorú sa nevzťahuje oslobodenie podľa písmena b), a to po uplynutí piatich rokov odo dňa jej nadobudnutia alebo jej vyradenia z obchodného majetku, ak bola táto nehnuteľnosť zahrnutá do obchodného majetku, okrem príjmov, ktoré plynú daňovníkovi podľa zmluvy o budúcom predaji nehnuteľnosti uzavretej do piatich rokov od jej nadobudnutia alebo od jej vyradenia z obchodného majetku, aj keď kúpna zmluva bude uzatvorená až po piatich rokoch od jej nadobudnutia alebo vyradenia z obchodného majetku,b) z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (poručiteľov) alebo vyradenia z obchodného majetku, ak bola táto nehnuteľnosť zahrnutá do obchodného majetku, okrem príjmov, ktoré plynú daňovníkovi podľa zmluvy o budúcom predaji nehnuteľnosti uzavretej do piatich rokov od jej nadobudnutia alebo od jej vyradenia z obchodného majetku, aj keď kúpna zmluva bude uzatvorená až po piatich rokoch od jej nadobudnutia alebo vyradenia z obchodného majetku ....."v spojení s ust. § 52j ods. 2 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov:"Oslobodenie príjmu podľa § 9 ods. 1 písm. a), i) a j) predpisu účinného do 31. decembra 2010 sa použije na príjmy z predaja takéhoto majetku nadobudnutého do 31. decembra 2010. Na príjem z predaja bytu, ktorý bol obstaraný pred 1. januárom 2004, dosiahnutý po 31. decembri 2010 sa použije § 9 predpisu účinného do 31. decembra 2010."V zmysle vyššie uvedeného ústanovenia sa na Vás vzťahuje ešte predchádzajúce znenie zákona, podľa, ktorého je oslobodený od dane z príjmu pri predaji nehnuteľnosti aj ten, kto v uvedenej nehnuteľnosti mal trvalý pobyt viac ako 2 roky, čo Váš manžel spĺňa a teda by ste mali byť osloboedený od dane z príjmu.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.