Byty celkom: 26 932 inzerátov

Prenájom časti pozemku


Prosím Vás o pomoc. Vlastním polovicu pozemku o veľkosti 400 m2, ide o ornú pôdu, štvrtinu vlastní osoba už nežijúca so všetkými potomkami žijúcimi pravdepodobne v USA (nič o nich nevieme) a ďalšiu štvrtinu vlastnila ďalšia osoba, ktorá svoj podiel bez môjho vedomia predala (nebolo mi to ponúknuté - predkupné právo) ešte pred 5 rokmi, prepis však dodnes nebol uskutočnený. Dostala som ponuku na prenájom časti pozemku cca 2,5 m2. Môžem prenajať časť pozemku ako väčšinový vlastník aj bez súhlasu ostatných spoluvlastníkov?
  Dobrý deň podľa ust. § 139 ods. 2 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov:"O hospodárení so spoločnou vecou rozhodujú spoluvlastníci väčšinou počítanou podľa veľkosti podielov. Pri rovnosti hlasov, alebo ak sa väčšina alebo dohoda nedosiahne, rozhodne na návrh ktoréhokoľvek spoluvlastníka súd."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia o hospodárení so spoločnou vecou rozhodujú spoluvlastníci, ktorá vlastnia nadpolovičnú väčšniu počítanú podľa veľkosti podielov. V prípade, ak väčšinu nedosiahnete rozhodne na návrh ktoréhokoľvek účastníka príslušný súd.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.