Byty celkom: 26 893 inzerátov

Exmanžel nechce vylatiť podiel


Vrámci vyrovnania bezpodielového vlastníctva po rozvode sa mi manžel zmluvne zaviazal vyplatiť mi podiel z nehnuteľnosti, - rodinného domu, ktorého sme boli spoluvlastníci. Dohoda je, že mi to vyplatí 25000 v piatich splátkach ročne vždy k príslušnému dňu. Ja som vrámci dohody podpísala prevod nehnuteľnosti do výlučne jeho vlastníctva. Vrámci dohody je klauzula, že ak sa omešká so splátkou, môžem podať návrh na exekúciu. Prvú splátku mi vyplatil. Teraz sa mi vyhráža, že on dom predá a keďže peniaze dá k príbuzným na účet, bude deklarovať že nič nemá, že všetko prehajdákal a nedá mi nič....Môže nastať taká situácia? Ďakujem...je to súrne, chce to zrealizovať už v januári....
  Dobrý deň, Vami uvedená situácia môže nastať. Váš exmanžel by sa však svojím konaním mohol dopustiť trestného činu poškodzovanie veriťa podľa ust. § 239 zákona č. 300/2005 Z.z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov:"Kto, čo aj len čiastočne, zmarí uspokojenie svojho veriteľa tým, žea) zničí, poškodí, urobí neupotrebiteľnou, zatají, predá, vymení alebo inak odstráni čo aj len časť svojho majetku,b) zaťaží vec, ktorá je predmetom záväzku, alebo ju prenajme,c) predstiera alebo uzná neexistujúce právo alebo záväzok, alebo postúpi svoju pohľadávku, alebo prevezme dlh iného, i keď na to nebol povinný ani oprávnený, alebod) predstiera zmenšenie svojho majetku alebo jeho zánik,potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.(2) Rovnako ako v odseku 1 sa potrestá, kto, čo aj len čiastočne, zmarí uspokojenie veriteľa inej osoby tým, žea) zničí, poškodí, urobí neupotrebiteľnou, zatají, predá, vymení, daruje alebo inak odstráni čo i len časť majetku dlžníka, alebob) na majetok dlžníka uplatní neexistujúce právo alebo pohľadávku.(3) Odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 alebo 2a) a spôsobí ním väčšiu škodu, alebob) z osobitného motívu.(4) Odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 alebo 2 a spôsobí ním značnú škodu.(5) Odňatím slobody na tri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 alebo 2a) a spôsobí ním škodu veľkého rozsahu,b) a spôsobí ním inému úpadok, aleboc) závažnejším spôsobom konania."

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.