Byty celkom: 26 794 inzerátov

Je možné banke z hypotéky splatiť iba časť peňazí?


S manželom splácame hypotéku už tri roky. Podarilo sa nám našetriť si určitý obnos peňazí. Týmito peniazmi by sme si chceli znížiť záväzok v banke. Je možné banke z hypotéky splatiť iba časť peňazí?
Áno. Aktuálne dávajú banky klientom možnosť okrem celého splatenia hypotéky realizovať aj takzvané mimoriadne splátky. Čiastočné splácanie hypotéky sa Vám oplatí realizovať najmä v prvých rokoch splácania,  keď väčšiu časť splátky tvorí úrok, ktorý platíte banke. Ostatnú časť splátky tvorí istina ktorou sa Vám znižuje dlh voči banke. Mimoriadne splátky na úvere je najlepšie realizovať v období, keď Vám banka pošle oznámenie o konci fixácie úrokovej sadzby, vtedy ich môžete realizovať  bezplatne. V tomto období máte možnosť aj predčasne splatiť celú zostávajúcu časť úveru bez akýchkoľvek poplatkov a sankcií. Predčasnému splácaniu hypotéky sa podrobnejšie venujeme v sekcií všetko o hypotékach, článok: “Mimoriadne splátky a predčasné splatenie hypotéky.“  
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.