Byty celkom: 26 933 inzerátov

Kúpa rodinného domu


Dobrý deň, zvažujeme kúpu rodinného domu v hodnote 80 000 eur. Potrebovali by sme si naň požičať 20 000 eur. Chceme však mať možnosť to splatiť predčasne a platiť čo najnižšie poplatky z predčasného splatenia. Môj čistý mesačný príjem: 900 eur (PP na neurčitú dobu), príjem môjho partnera: 700 eur (PP na dobu určitú = 1 rok). Výdavky spoločne: 300 eur. Žiadne iné dlhy nemáme. Dlžnú sumu však vieme vyrovnať v priebehu 1 roka, nakoľko sa chystáme predať náš byt. Väčšina hypoték je však na 10 rokov. Aký typ úveru by bol pre nás najvhodnejší a v ktorej banke? Partner je dlhodobým klientom Slovenskej sporiteľne, ja Unicredit bank. Partner má 36 rokov (SŠ), ja 30 (VŠ). Ďakujem
Dobrý deň, podľa súčasných podmienok je predčasné splatenie úveru zabezpečeného nehnuteľnosťou možné len k výročiu fixácie. Ak by ste si pri hypotéke zvolili ročnú fixáciu, mohli by ste celý úver splatiť hneď po roku. Mimo obdobia fixácie nie je možné splatiť celý úver bez poplatku do jedného roka ani v jednej slovenskej banke. Alternatívou pre Vás môže byť aj spotrebný úver. Väčšina bánk takéto vysoké spotrebné úvery neposkytuje vôbec. Mohli by ste si jeden zobrať Vy a druhý Váš partner. Nevýhodou spotrebného úveru síce je vyššia úroková sadzba, ale na druhej strane spotrebný úver môžete splatiť celý kedykoľvek s max. poplatkom 1%. Pokiaľ peniaze na predčasné splatenie budete mať napr. do 3 mesiacov po čerpaní úveru, tak by som Vám odporučil skôr spotrebný úver. Ak sa to môže natiahnuť, tak odporúčam skôr hypotéku s krátkou fixáciou. Ak by ste mali záujem o presné prepočty nákladov, môžete sa na nás pokojne obrátiť.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.