Byty celkom: 26 991 inzerátov

Podieľanie sa na úhrade nákladov spojených s užívaním bytu


Dobrý deň, pred niekoľkými rokmi mi starý otec darovacou zmluvou daroval byt, pričom má právo doživotne ho užívať. Vždy sme mávali dobré vzťahy, avšak pred časom sa pohádali s mojim otcom a starý otec žiada teraz byt späť. Nevyhoveli sme mu, nakoľko sme vedeli že všetky nezhody spôsobil otcov brat, ktorý má o tento byt záujem a starého otca sa snaží zmanipulovať, aby byt získal späť a prepísal na neho. Problém je, že starý otec v poslednej dobe prestal platiť nájomné, nedoplatky z ročného vyúčtovania atď.a keďže byt je stále napísaný na mňa, hoci v ňom nebývam, všetko musím platiť ja. Je nejaké riešenie ako prinútiť starého otca, aby platil výdavky za byt, ktorý užíva on aj s otcovým bratom, ktorý tam prebýva, keďže nemá vlastné bývanie?Ďakujem za odpoveď
Dobrý deň, v zmysle ust. § 151n zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "(1) Vecné bremená obmedzujú vlastníka nehnuteľnej veci v prospech niekoho iného tak, že je povinný niečo trpieť, niečoho sa zdržať alebo niečo konať. Práva zodpovedajúce vecným bremenám sú spojené buď s vlastníctvom určitej nehnuteľnosti, alebo patria určitej osobe. (2) Vecné bremená spojené s vlastníctvom nehnuteľnosti prechádzajú s vlastníctvom veci na nadobúdateľa. (3) Pokiaľ sa účastníci nedohodli inak, je ten, kto je na základe práva zodpovedajúceho vecnému bremenu oprávnený užívať cudziu vec, povinný znášať primerane náklady na jej zachovanie a opravy; ak však vec užíva aj jej vlastník, je povinný tieto náklady znášať podľa miery spoluužívania."V zmysle vyššie uvedeného je potrebné odlišovať právo byt užívať z titulu vecného bremena (t.j. vlastník nie je oprávnený od oprávneného z vecného bremena požadovať napr. nájom) a povinnosť oprávneného z vecného bremena podieľať sa na úhrade nákladov spojených s užívaním bytu (t.j. plyn, teplo, elektrická energia a podobne). V zmysle vyššie uvedeného je možné od osôb, ktoré sa v byte zdržujú a užívajú ho, požadovať, aby sa v miere akou užívajú byt podieľali na nákladoch spojených s užívaním bytu. V prípade, ak neplnia dobrovoľne je možné sa obrátiť na súd so žalobou.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.