Byty celkom: 26 766 inzerátov

Predčasné splatenie úveru


Dobrý deň.Chcela by som sa spýtať, či je možné jednorázovo splatiť zostatok medziúveru a úver na stavebnom sporení, ak syn, ako bývalý manžel a ja ako ručiteľ mesačne hradíme splátky z dôvodu neplatenia žiadateľky . Ak áno, je možnosť, aby ručiteľ požiadal o jednorázové splatenie dlhu, nakoľko s majiteľkou , ktorej bol úver poskytnutý a tá ho neplatí, nie je možná žiadna dohoda ? Ďakujem
Dobrý deň prajem. Splatiť úver predčasne je vždy možné, ak to umožňujú zmluvné podmienkyúverového produktu. Vzhľadom na stav na bankovom a nebankovom trhu nepoznám úver, ktorý by nebolo možné predčasne splatiť, rozdiel je však v tom, čo to bude stáť- či to môžete zaplatiť bez pokuty, alebo s pokutou. Všetko záleží od aktuálnych podmienok banky a zvoleného produktu. Vzhľadom na to, že neviem, o aký produkt sa jedná, najlepšie spravíte, ak navštívite pobočku danej banky, kde Vám vyčíslia aktuálny zostatok + prípadnú pokutu. V lepšom prípade Vám aj povedia, či existuje nejaké obdobie, kedy by sa dal úver splatiť bez pokuty, resp. s menšou pokutou. Z technického hľadiska je nutné rozlíšiť, či ste Vy ručiteľ alebo spoludlžník, pretože na niektorých produktoch ručiteľ nemôže požiadať o predčasné splatenie, spoludlžník už áno. Na každú situáciu existuje riešenie, momentálne ale o Vašom prípade viem len všeobecné s strohé informácie.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.