Byty celkom: 26 887 inzerátov

Získanie hypotekárneho úveru s prebiehajúcou exekúciou


Dobrý deň, mám na Vás prosbu o informáciu. S priatelkou si chceme kúpiť trojizbový byt, ona má čistýpríjem 550€ a ja som živnostník cca 8 rokov s prijmom cca 1000€ v minulosti som mal vážne finančné problémy a ešte teraz splácam dôsledky mal som 5 exekucii a dve som už splatil ešte mám dlh cca 7000 € s exekútormi som dohodnutý na splácani záväzkov! Zatial to ide bez problémov! Moja priatelka je tehotná a potrebujeme riešit situáciu s bývanim! Chceme si zobrať hypotekárny úver cca 40000 €. Viem že táto situácia je asi neriešitelná ale aj tak Vas prosim o radu. Ďakujem Velmi pekne!
Dobrý deň Branislav. Každá situácia má riešenie, len to treba chápať tak, že tieto riešenia nemusiabyť vždy v súlade s predstavami klientov a niekedy nie je možné ich vyriešiť v aktuálnom čase. Vašu situáciu ale potrebujete pravdepodobne riešiť urgentne vzhľadom na prírastok do rodiny. Ak máte na seba písané exekúcie, problém to určite je. V zásade platí pravidlo, že ak máte prebiehajúce exekúcie, žiadosť o úver by bola zamietnutá práve z tohto dôvodu. Existuje len málo prípadov, kedy sa dá úver vybaviť aj s prebiehajúcimi exekúciami, ale to sú už iné štruktúry obchodu. Preto by som sa orientoval na priateľku- ak ešte neoznámila zamestnávateľovi, že je tehotná, úver by som podal len na ňu, ak by prešla skóringom. Každá banka má ináč nastavené parametre hodnotiaceho modelu, v niektorých nemusí prejsť, v niektorých môže, alebo prejde len na nižšiu výšku úveru. V takomto prípade by bolo vhodné, keby do úveru vstúpil nejaký spoludlžník, resp. ručiteľ- brat, sestra, rodič, kamarát. Toto riešenie je dočasné, pokiaľ by si nevyriešite exekúcie. Následne potom môžete požiadať o zmenu spoludlžníka/ručiteľa, kde by sa daná osoba nahradila Vami. Treťou možnosťou je úver bez dokladovania príjmu na priateľku. Je tu však obmedzenie, že úver dostanete maximálne do výšky 50% bankou akceptovateľnej hodnoty nehnuteľnosti. Je tu však možnosť dozaložiť ďalšiu nehnuteľnosť a úver by ste dostali do 50% súčtu bankou akceptovateľných hodnôt týchto zakladaných nehnuteľností. Treba počítať aj s vyššími úrokmi, nakoľko príjem sa nedokladuje, iba čestne prehlasuje. Taktiež je tu možnosť, že po vyriešení Vašich exekúcií tento úver refinancujete s priateľkou na seba za klasické komerčné úrokové sadzby a vypustíte druhú nehnuteľnosť ako predmet zabezpečenia- samozrejme za predpokladu, že banka stanoví hodnotu jednej nehnuteľnosti ako dostatočnú na zabezpečenie k aktuálnej nesplatenej istine úveru a Vy budete vedieť zdokladovať príjem štandardným spôsob. U živnostníkov a s.r.o. platí nepísané pravidlo, že čím vyššia výška odvedených daní, tým väčšia šanca zdokladovať príjem.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.