Byty celkom: 26 992 inzerátov

Vecné bremeno na byt


Dobrý den.Chcela by som sa opýtat.Som invalidná osoba,bývam v rodičovskom byte,kde je výlučný vlastník otec,ktorý tu ale nebýva,nakolko pracuje mimo bydliska.Ja uhrádzam všetky náklady v byte,všetky úpravy a pod. Otec a ani moji 3 súrodenci sa nijako nepodielajú na udržiavaní bytu.Nakolko vztahy s nimi nie sú ideálne,a nemajú záujem ani o mna,mám obavy o svoju budúcnost a o to, že by som v prípade otcovej smrti mohla príst o strechu nad hlavou. Otec to nijak nezabezpečil a ani nemá snahu,noo ja by som ho rada požiadala aby mi dal v byte vecné bremeno.A chcem sa spýtat,keby mi vyhovel ,bude to pre mna určitá istota či výhoda,v prípade jeho smrti. Odkladám si aj faktúry s rekonštrukcii,ktoré som dala vykonat v byte a tiež zloženky za platenie bytu. Noo neviem či by mi to stačilo alebo pomohlo pri dedičskom konaní.Nechcem skončit na ulici,a keby som musela súrodencov vyplatit,neviem odkial by som na to mala vziat.A tak predpokladám že by sa muselo pristúpit jedine k predaju nehnutelnosti a s tej čiastky by som si nové bývanie určite nezabezpečila. Mohli by ste mi prosím poradit,ako by som mohla postupovat,aby som vdaka svojej rodine neskončila na ulici ???
  Dobrý deň, podľa ust. § 151o ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Vecné bremená vznikajú písomnou zmluvou, na základe závetu v spojení s výsledkami konania o dedičstve, schválenou dohodou dedičov, rozhodnutím príslušného orgánu alebo zo zákona. Právo zodpovedajúce vecnému bremenu možno nadobudnúť tiež výkonom práva (vydržaním); ustanovenia § 134 tu platia obdobne. Na nadobudnutie práva zodpovedajúceho vecným bremenám je potrebný vklad do katastra nehnuteľností."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia je možné, aby vlastník nehnuteľnosti zriadil vecné bremeno spočívajúce v práve doživotného užívania nehnuteľnosti v prospech Vašej osoby.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.