Byty celkom: 26 811 inzerátov

Vecne bremena na právo doživotneho uživania domu


Dobry den.Som rozvedeny 56 rocny muz. S prveho manzelstva mam jedinu dceru, zijucu s mamou v Cechach. Su nadstandartne majetkovo zabezpecene a neudrzujeme spolu vztahy.S priatelkou zijeme v spolocnom byte po mojich rodicoch uz 15 rokov s jej dcerkou. Polovicu bytu som svojho casu predal partnerke, aby bola spon nejako chranena voci mojej byvalej zene a dcere.V sucasnosti ideme byt predat tretej osobe a kupovat rodinny dom.Ak by to bolo mozne prila by som si aby priatelka bola jedinou majitelkou domu, ktory by dedila jej dcerka.Mienim sa tiez chranit a to zriadenim vecneho bremena na pravo dozivotneho uzivania domu aj po pripadnej smrti priatelky voci jej dcerke.Pokial je vyhodnejsie byt aspon 1% majitelom domu, v poriadku. Nezelam si vsak, aby po mojej smrti moja byvala zena a moja vlastna dcera robili problemy priatelke/jej dcerke.Vecne bremeno In personam neprechadza po smrti priatelky na jej dceru.Bremeno In rem naopak nezanika.Ake su teda moznosti ochranit sam seba, ale aj priatelku/jej dceru pred mojou predoslou zenou/vlastnou dcerou.Dakujem za kazdu radu.
  Dobrý deň, z Vami uvedených informácií, je možné, zriadenie vecného bremena v  prospech Vašej osoby, spočívajúce v práve doživotného užívania nehnuteľnosti, ktorú nadobudne Vaša priateľka a následne po jej smrti jej dcéra. Toto vecné bremeno by viazlo na danej nehnuteľnosti a vlastník tejto nehnuteľnosti, či už by to bola Vaša priateľka alebo jej dcéra, pripadne tretia osoba, ktorá by bola ochotná nehnuteľnosť s vecným bremenom kúpiť, by bol povinný Vaše právo doživotného bývaniaa užívania rešpektovať.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.