Byty celkom: 26 936 inzerátov

Zriadenie vecneho bremena In personam


Dobry den.Som rozvedeny 56 rocny muz. S prveho manzelstva mam jedinu dceru, zijucu s mamou v Cechach. Su nadstandartne majetkovo zabezpecene a neudrzujeme spolu vztahy.S priatelkou zijeme v spolocnom byte po mojich rodicoch uz 15 rokov s jej dcerkou. Polovicu bytu som svojho casu partnerke predal, aby bola nejako chranena voci mojej byvalej manzelke a dcere. V sucasnosti byt predavame tretej osobe a kupujeme rodinny dom. Ak by to bolo mozne prial by som si, aby priatelka bola jedinou majitelkou domu, ktory by dedila jej jedina dcerka. Mienim sa chranit a to zriadenim vecneho bremena In personam na pravo dozivotneho uzivania domu aj po pripadnej smrti priatelky voci jej dcerke. Mohol by som sa poistit tym, ze by som dom kupil spolocne s priatelkou a mal tam co len 1% podiel. Obavam sa, ze by si po mojej pripadnej smrti moja vlastna dcera uplatnila po zdedeni mojho podielu vlastnicke prava a str pcovala mojej priatelke/ jej dcerke zivot. Netusim, do akej miery a akym sposobom moze moja dcera aj pri 1% vlastnickom podiele zasahovat do vlastnickych vztahov. Moze napriklad nesuhlasit s dalsim predajom nehnutelnosti, ak priatelka, resp. jej dcerka bude chciet dom predat ? Nepovazujem za potrebne svoju dceru do tejto kupy nepriamo zainteresovat, bude po mame dedit s bratom niekolko desiatok milionovy majetok v ceskych korunach. Moja predstav je nasledovna: Moja partnerka kupi predmetny dom sama. Voci mne sa riadi vecne bremeno In personam na moje pravo dozivotneho uzivania nemovitosti. Po jej smrti dedi dom jej jedina dcera, na ktoru bude automaticky prenesene vecne bremeno na moje pravo na dozitie. Pochybnost: Moze majitel domu (priatelka/jej dcera) "predat" dom tretej osobe, pokial sa kupec suhlasiaci s vecnym bremenom najde aj so mnou ? Viem si predstavit spekulanta, ktory by mi strpcil zvysok zivota a nepriamo ma donutil vecne bremeno zrusit bez nahrady byvania. Dakujem za akukolvek radu.
  Dobrý deň, z Vami uvedených informácií, je možné, zriadenie vecného bremena v  prospech Vašej osoby, spočívajúce v práve doživotného užívania nehnuteľnosti, ktorú nadobudne Vaša priateľka a následne po jej smrti jej dcéra. Toto vecné bremeno by viazlo na danej nehnuteľnosti a vlastník tejto nehnuteľnosti, či už by to bola Vaša priateľka alebo jej dcéra, pripadne tretia osoba, ktorá by bola ochotná nehnuteľnosť s vecným bremenom kúpiť, by bol povinný Vaše právo doživotného bývania a užívania rešpektovať.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.