Byty celkom: 26 760 inzerátov

Vyplatenie podielu bez konania súdu


Dobrý deň, S bratom vlastnime rodičovsky dom rovnakým dielom čiže pol na pol. Chcela by som aby ma brat vyplatil, ale on to odmieta aj keď v tom dome býva sam. Ja som sa odsťahovala. On chce aby som ho dala na sud, ale podla mňa to sú zbytočne ťahanice a veľa peňazí to bude stat. Poraďte mi pros=im ako ho mam prinútit aby ma vyplatil bez toho aby sme to ťahali na sud. Ďakujem.
  Dobrý deň, podľa ust. § 142 ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonní v znení neskorších predpisov:"Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia, v prípade ak dohoda medzi podielovými spoluvlastníkmi nie je možná, je jediným spôsobom ako vyporiadať podielové spoluvlastníctvo podanie návrhu na vyporiadanie podielového spoluvlastníctva na príslušný súd.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.