Byty celkom: 26 893 inzerátov

Spiísanie závetu o rozdelení podielov


Dobrý deň. chcela by som sa opýtať, či môže moja mama spísať závet v tom zmysle, že podiel, ktorý by po jej smrti pripadol otcovi, rozdelí rovnakým dielom medzi brata a mňa. Taktiež, koľko by také spísanie stálo. Jedná sa o dva byty - štvorizbový, veľký dvojgeneračný a jeden menší dvojizbový. Ďakujem a prajem pekný deň.
Dobrý deň, jedným z oprávnení každého vlastníka je právo disponovať svojím majetkom podľa vlastného uváženia – to sa vzťahuje i na dispozíciu majetkom pre prípad smrti, teda zriadenie závetu. Keďže manžel nie je neopomenuteľným dedičom v zmysle platnej právnej úpravy, zriadenie takéhoto závetu je možné a platné.Podľa ustanovenia § 476 ods. 1 Zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v zneníneskorších právnych predpisov:„Poručiteľ môže závet buď napísať vlastnou rukou, alebo ho zriadiť v inej písomnej forme za účasti svedkov alebo vo forme notárskej zápisnice."Podmienky platnosti vlastnoručného závetu, resp. závetu spísaného za účasti svedkov podrobne upravuje Občianky zákonník v rámci ustanovení § 476 – 480.V prípade, že sa poručiteľ rozhodne prejaviť svoju poslednú vôľu do notárskej zápisnice, odmena notára za tento právny úkon bude určená v súlade so a sadzobníkom na výpočet odmeny notára za notársku činnosť, ktorý je uvedený vo vyhláške Ministerstva spravodlivosti SR č. 31/1993 Z.z. o odmenách a náhradách notárov v znení neskorších predpisov.  
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.