Byty celkom: 26 925 inzerátov

Odkúpenie časti cesty


Dobrý deň, vlastním 2 záhrady v záhradkárskej osade, ktoré sú od seba oddelené cestou, ktorá končí zarovno oboch záhrad, takže vlastn úsek cesty, ktorý je medzi mojimi záhradami nikto iný nevyužíva. Cesta vedie medzi viacero záhradami a pri nás končí a túto cestu - pozemok vlastníme 6 vlastníci v spoluvlastníckom podiele. Ja vlastním 2/6 tohto pozemku. Chcem si spojiť moje záhrady tak, že chcem cestu medzi nimi (=2/6 z celej cesty) užívať len ja. Chcem ju od ostatných vlastníkov odkúpiť - vyňať zo spoluvlastníctva a dať to tak zapísať i na katastri. Zároveň chcem byť však aspoň malým podielom byť naďalej spoluvlastník zbytku cesty aby som mala zprístupnený prístup k záhradám. Poradíte mi prosím či sa to dá a ako postupovať?
  Dobrý deň, podľa ustanovenia § 141 ods. 1 Zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov:„Spoluvlastníci sa môžu dohodnúť o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vyporiadaní; ak je predmetom spoluvlastníctva nehnuteľnosť, dohoda musí byť písomná.“V zmysle tohto ustanovenia môžete s ostatnými spoluvlastníkmi písomne dohodnúť o zrušení spoluvlastníctva k 1/3 pozemku s tým, že zvyšné 2/3 zostanú v podielovom spoluvlastníctve Vás a ostatných spoluvlastníkov naďalej. Na určenie výmery novovzniknutého i pôvodnéhopozemku bude však potrebné vyhotoviť geometrický plán.  V prípade, že dohoda medzi spoluvlastníkmi nie je možná, možno postupovať v súlade s ustanovením § 142 ods. 1 Občianskeho zákonníka:"Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov."
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.