Byty celkom: 26 752 inzerátov

Nárok na podiel z ceny bytu


Dobrý deň, obraciam sa na Vás s nasledovnou otázkou: Sme traja súrodenci.Rodičia formou darovacej zmluvy v r.2011 darovali byt najmladšej dcére s právom doživotného bývania, bez oboznámenia ostatných detí. Až teraz sme sa to dozvedeli.V uvedenom byte žijú rodičia sami, každý z detí máme svoje bývanie.Pýtam sa, či tak mohli urobiť a či je taká darovacia zmluva napadnuteľná, nakoľko týmto úkonom 2 z detí \"nič nezdedia\".Rodičia nie sú vlastníci žiadneho iného majetku, žiadne z detí sa nedopustilo nijakého trestného činu ani neetického chovania, aby malo byť vydedené.Existuje nejaký postup a lebo nárok ako sa domáhať podielu z ceny bytu?S úctou a vďakou za Vašu odpoveď. Eva
  Dobrý deň, podľa ust. § 123 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Vlastník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia mohli Vaši rodičia naložiť so svojím majetkom podľa svôjho uváženia. Podľa ust. § 484 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Súd potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov. Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; ak ide o dediča uvedeného v ustanovení § 473 ods. 2, započíta sa okrem toho aj to, čo od poručiteľa bezplatne dostal dedičov predok. Pri dedení zo závetu treba toto započítanie urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by inak obdarovaný dedič bol oproti dedičovi uvedenému v ustanovení § 479 neodôvodnene zvýhodnený."V prípade, ak bude predmetom dedičstva iný majetok poručiteľa, ostatní dedičia môžu žiadať aby sa hodnota daru, ktorý obdržal jeden z dedičov počas života poručiteľov započítala voči jeho dedičskému podielu.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.