Byty celkom: 26 791 inzerátov

Ako sa dohodnúť so spoluvlastníkmi domu?


Dobry den mam taky problem,stary otec mi daroval polovicu svojho domu a ešte čiastku čo zdedil po starkinej smrti ale ta zvyšna čiastka sa deli na 2surodencov čiže ja som večinovy vlastnik domu.Ale problem je v tom nakolko ty 2ja surodenci tam maju tiež nejaku čiastku ja sa s domom nemôžem hybat chcel by som ho zrekonstruovat ale nemôžem nakolko maju narok na to aj oni aj ked o to nejavia žiaden zaujem.Chcel som sa snimy dohodnut navrhoval som im že ich vyplatim ale nechcu ani peniaze ani nič ja chcem len to aby sa to dalo do poriadku a aby som to mal šetko ja.NechodiA tam ani prstom nepohnu treba to už robit aj strecha už je na spadnutie ako ich mam prinutit alebo na nich pritlačit jednoducho aby sa už rozhodli čo vlastne chcu či ich vyplatit alebo čo ja už fakt neviem.Starky inak ešte žije a jemu to tiež dost vadi že sa nevieme snimy dohodnut a dat to do poriadku najračej by som ich vyplatil a mal pokoj a vlastny dom čo mam robit?Dakujem.
  Dobrý deň, podľa ust. § 142 ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia, ak dohoda medzi podielovými spoluvlastníkmi nie je možná, môžete podať návrh na vyporiadanie podielového spoluvlastníctva na príslušný súd. Súd zvyčajne prikáže nehnuteľnosť tomu, kto ju bude čo najúčelnejšie využívať, pričom ho zaviaže vyplatiť ostatných podielových spoluvlastníkov podľa výšky ich podielov.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.