Byty celkom: 26 933 inzerátov

Potrebujem súhlas spolumajiteľov?


Som v polovici spolumajiteľ rod. domu. Spolumajitelia žijú niekde v Čechách a nikto ani úrady nevedia kde. Aj daň z nehnutenlosti platim ja, lebo daňový úrad nepozná trvalý pobyt spolumajiteľov v Čechách. Chcel by som si na túto nehnuteľnosť prihlásiť trvalý pobyt aj s deťmi a manželkou. Potrebujem súhlas týchto spolumajiteľov. Ak ano ako ich mám nájsť, ak posledná adresa ich pobytu v Čechách už neplatí, presťahovali sa inde a nevieme kam. Ďakujem Nápoká
  Dobrý deň, podľa ust. § 3 ods. 8 zákona č. 253/1998 Z.z. o hlásení pobytu občanov Slovenskej republiky a registri obyvateľov Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov:"(8) Občan je povinný pri hlásení trvalého pobytu predložiťa) platný občiansky preukaz alebo potvrdenie o občianskom preukaze;4c) ak ide o dieťa do 18 rokov, predkladá jeho zákonný zástupca rodný list tohto dieťaťa vydaný orgánmi Slovenskej republiky,b) platný cestovný doklad Slovenskej republiky alebo osvedčenie o štátnom občianstve Slovenskej republiky, ak nemá občiansky preukaz alebo potvrdenie o občianskom preukaze,4c)c) doklad o vlastníctve alebo spoluvlastníctve budovy alebo jej časti podľa odseku 2 vydaný podľa osobitného právneho predpisu,4d)d) písomné potvrdenie o súhlase s prihlásením občana na trvalý pobyt s osvedčeným podpisom vlastníka alebo všetkých spoluvlastníkov budovy alebo jej časti s údajmi podľa § 4 ods. 6 písm. b); toto potvrdenie sa nevyžaduje, ak1. ide o prihlásenie vlastníka alebo spoluvlastníka,2. ide o prihlásenie občana, ktorý má zriadené vecné bremeno doživotného užívania nehnuteľnosti,3. ide o prihlásenie manžela alebo nezaopatreného dieťaťa4f) vlastníka alebo4. vlastník alebo všetci spoluvlastníci budovy alebo jej časti potvrdia svojím podpisom na prihlasovacom lístku na trvalý pobyt súhlas s prihlásením občana na trvalý pobyt pred zamestnancom ohlasovne."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia písm. c) Vy ako spoluvlastník nepotrebujete súhlas ostatných spoluvlastníkov k prihláseniu sa na trvalý pobyt. Podľa vyššie uvedeného ustanovenia písm. d) bodu 3, súhlas ostatných podielových spoluvlastníkov sa nevyžaduje ak, prihlásite svoju manželku a Vaše nezaopatrené deti.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.