Byty celkom: 26 764 inzerátov

Má manžel nárok na vyplatenie polovice domu?


Dobrý deň. S manželom sme v rozvodovom konaní. Počas manželstva som predala byt, ktorý som nadobudla kúpou z vlastných prostriedkov ešte pred manželstvom a peniaze z jeho predaja sme použili na vybudovanie nadstavby domu mojich rodičov. Nadstavbou sme získali trojizbový samostatný byt, ktorého vlastníčkou som sa po právnej stránke stala ja. Manžel už v čase stavby holdoval hazardným hrám, čo je aj dôvod pre ktorý sa momentálne rozvádzame. Chcem sa opýtať, či má manžel nárok na výplatenie polovice sumy hodnoty tejto nadstavby, t.j. bytu v ktorom momentálne žijeme. Vopred ďakujem za odpoveď.
  Dobrý deň, podľa ust. § 143 zákona č. 40/1964 Z.z. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov (ďalej len "Občiansky zákonník"): "V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.3)"Podľa ust. § 150 Občianskeho zákonníka: "Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti."V zmysle vyššie uvedených ustanovení má Váš manžel nárok na polovicu hodnoty uvedenej nadstavby, keďže bola nadobudnutá počas trvania manželstva a teda je zahrnutá v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov. Vy máte nárok pri vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov na vrátenie hodnoty, ktorú ste vložila do nadstavby, t.j. sumu, ktorú ste získlada predajom nehnuteľnosti, ktorú ste nadobudla pred vznikom manželstva a ktorá bola vo Vašom výlučnom vlastníctve.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.