Byty celkom: 26 771 inzerátov

Vecné bremeno na prístupovú cestu k rekreačnej chate


Dobrý deň, chcel by som sa informovať ohľadne vecného bremena na prístupovú cestu (obecný pozemok) k môjmu pozemku - rekreačnej chate. Môj otec ako teraz už bývalý vlastník rekreačnej chaty písomne (cca 10/2014) požiadal obec (ako vlastníka prístupovej cesty) o súhlas - zápis vecného bremena do listu vlastníctva na predmetný pozemok len pre istotu aby sa v budúcnosti neobával, že sa nedostane k svojmu pozemku. Ale obecný úrad na svojom zastupiteľstve, kde prerokovávali aj túto žiadosť tejto žiadosti nevyhoveli. Z dôvodu, že „parcela (prístupová cesta) je podľa výpisu z LV evidovaná ako cestné plochy a slúžia ako prístupové cesty k zastavaným parcelám“. Ale ja som si pozrel LV tejto parcely a zistil som, že dve osoby majú zapísané vecné bremeno na tento pozemok, takže nechápem prečo to neschválili aj môjmu otcovi. Keďže som teraz už ja vlastníkom spomínanej nehnuteľnosti takž e riešim tento problém a chcel by som vedieť ako by som mal postupovať, aké mám možnosti v tomto prípade a čo môžem s tým urobiť? Obávam sa toho, že obec môže kedykoľvek predať pozemok a ja sa nebudem môcť dostať k svojmu pozemku. Zistil som, že už je v obci nový starosta možno aj nové zastupiteľstvo... . Veľmi pekne ďakujem za skorú odpoveď.
  Dobrý deň, podľa ust. § 151o zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "(1) Vecné bremená vznikajú písomnou zmluvou, na základe závetu v spojení s výsledkami konania o dedičstve, schválenou dohodou dedičov, rozhodnutím príslušného orgánu alebo zo zákona. Právo zodpovedajúce vecnému bremenu možno nadobudnúť tiež výkonom práva (vydržaním); ustanovenia § 134 tu platia obdobne. Na nadobudnutie práva zodpovedajúceho vecným bremenám je potrebný vklad do katastra nehnuteľností.(2) Zmluvou môže zriadiť vecné bremeno vlastník nehnuteľnosti, pokiaľ osobitný zákon nedáva toto právo aj ďalším osobám.(3) Ak nie je vlastník stavby zároveň vlastníkom priľahlého pozemku a prístup vlastníka k stavbe nemožno zabezpečiť inak, súd môže na návrh vlastníka stavby zriadiť vecné bremeno v prospech vlastníka stavby spočívajúce v práve cesty cez priľahlý pozemok."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia, pokiaľ sa s vlastníkom nehnuteľnosti nedohodnete na zriadení vecného bremena, je možné sa obrátiť na príslušný súd s návrhom, aby toto vecné bremeno bolo zriadené. V uvedenom prípade, budete musieť preukázať, že nemáte inú možnosť vstupu na pozemok, ako cez uvedený pozemok vo vlastníctve obce.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.