Byty celkom: 26 757 inzerátov

Oplatí sa mi refinancovať úver?


Dobrý deň,chcela by som vás poprosiť o radu v situácii,v ktorej sa nachádzam. Vzhľadom na zmenu výšky pokuty za predčasné splatenie hypoúveru od marca 2016 uvažujem o jej využití. Mám hypotéku v OTP banke s úrokom 3,99% na fix. Obdobie,kt. mi skončí vo februári 2019,po tomto období budem platiť ešte 3roky,pos splátka je vo februári 2022 . Zostáva mi zaplatiť 18000eur,mesač. Splátka je 246eur.Uvažujem o refinancovaní hypoúveru do UniCredit Bank,kde mi núkajú úrok 1,79%,s tým že by som si od nich zobrala 12000e,6000e by som doplatila,úver by bol na 4roky s 3ročnou fixáciou,splátku by som navýšila pokiaľ by to šlo.Po období fixácie by som zostatok peňazí doplatila,alebo v priebehu splácania využila možnosť jednorázové vkladu 20%.Chcem sa spýtať,či sa vám to zdá ako rentabilné riešenie,či okrem pokuty 180e budem musieť v OTP zaplatiť aj pokutu za zmenu podmienok a či je nutné dať si y pracovať nový súdnoznal. Posudok na byt pre UniCredit,na pobočke mi povedali,že ak budem zvyšovať doterajšiu splátku tak ho potrebujem,možno to bude okolo 11e mesačne.Bývam v centre B.Bystrice,kde podobné byty stoja okolo 75000tis.eur.Pripadá mi to totiž ako zbytočne vyhodené peniaze vzhľadom na zostatkovú hodnotu a hodnotu bytu.Myslíte si,že mám rátať okrem uvedených výdavkov aj s nejakými skrytými poplatkami,ktoré sa niekde objavia,alebo mi viete poradiť lepšie riešenie cez nejakú inú banku? Za ochotu vopred ďakujem.
Dobrý deň Daniela, vzhľadom k tomu, že máte relatívne nízky zostatok úveru a krátku dobu do splatnosti úveru, rozdiely budú minimálne. Spočítajte si varianty a určite sa dokážete rozhodnúť. V marci odporúčam navštíviť OTP a vyjednať lepšie podmienky aj pomocou konkurenčných ponúk (Prima Banka, Mbank) a Vašich prepočtov. S prenosom hypotéky sú spojené nasledovné náklady: vypracovanie znaleckého posudku, (nie každá banka to vyžaduje), poplatok katastra za zriadenie záložného práva, poplatok OTP za vystavenie súhlasu so splatením úveru a vyčíslením zostatku úveru a poplatok za splatenie úveru mimo viazanosti úrokovej sadzby. S dobrou úrokovou sadzbou konkurenčnej banky sú následne spojené ďalšie podmienky (otvoriť si účet, posielať príjem, ...). szikora@hypomakler.sk
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.