Byty celkom: 26 907 inzerátov

Prenesenie úveru do inej banky. Čo je potrebné zariadiť?


Dobry den.V roku 2007 som si zobrala hypoteku z CSOB banky,s trojročnou fixaciou.Urok je 4,5 perc,monentalne man splatku 292e.Banke som zaplatila za tych skoro 9 rokov okolo 30000e.Chcela by som preniest hypoteku inde kde su lepšie uroky. Na vypise z banky mi uvadzaju,že ešte dlhujem vyše 48 tis eur. Nevyznam sa v tychto bankových veciach,rada by som vedela,či pri preneseni uveru do inej banky by som povodnej CSOB čke musela splatit celych 48 tis e,alebo by sa odpočitali nejake uroky,nakolko obdobie splacania skrati ?Uver je zobraty na 30 rokov,z povodnej sumy 55 tis e ubuda len velmi pomaly.Alebo by som Csob musela vyplatit 48 tis,a keby sa dalo,za lepšich podmienok v inej banke si zobrat tych 48 tis,ktore ešte dlhujem.Ale čo potom tych skoro 30 tis,čo som splatila za pomaly 9 rokov?Dakujem za odpoved,ospravedlnujem sa pre svoju finančnu negramotnost. 
Dobrý deň Eva, Ak máte úver s trojročnou fixáciou, banka Vám zmenila od začiatku úrokovú sadzbu v roku 2010, 2013 a bude Vám ju meniť aj v aktuálnom roku 2016. Zostatok 48 000 EUR je reálny. Možností je aktuálne viacero. Preniesť hypotéku do inej banky je jedna z nich. Aktuálne úrokové sadzby na trojročnú fixáciu sú u konkurencie od 1,49 %. Päťročné fixácie začínajú na úrovni 1,69 %. Prenos hypotéky k výročiu fixácie úrokovej sadzby je jednoduchý proces. Sú s ním spojené náklady na nový posudok ak ho  nová banka bude vyžadovať, poplatok katastra za zriadenie záložného práva novej banky, poplatok ČSOB za vystavenie potvrdenia o zostatku úveru a súhlas so splatením úveru. Ak by ste prenášali úver mimo konca fixácie úrokovej sadzby zaplatíte ČSOB navyše pokutu 1% zo zostatku úveru (480 EUR). Ďalšou  a podľa mňa výhodnejšou alternatívou je ísť do ČSOB a požiadať ich o zmenu úrokovej sadzby. Aktuálne Vám ČSOB aj mimo viazanosti úrokovej sadzby, dokáže na základe Vašej žiadosti zmeniť úrokovú sadzbu (poplatok 150 EUR). Trvajte na sadzbe 1,5 % na 3 FIX. Pre viac informácií som k dispozícii na szikora@hypomakler.sk
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.