Byty celkom: 26 757 inzerátov

Dlhšia doba fixácie úroku. Je výhodná?


Dobrý deň, chcela by som si kúpiť byt v hodnote 30000,-€, ako zistím najjednoduchšie najvýhodnejšiu banku, keďže ich je už dosť a aký úver na financovanie bytu je najvýhodnejší, hypotekárny, alebo iný. Je pravda, že ak nebudem žiadať 100% z ceny bytu, a doložím aspoň malú časť svojich fin. prostriedkov, tak budem mať nižší úrok, tak mi to bolo aspoň povedané v SLSP. Je v súčasnej dobe dobre si zafixovať úver, alebo nie. Počúvala som výklad jednej českej riaditeľky fin. spoločnosti koncom minulého roka, ktorá to neodporúčala a vlastne mala pravdu, lebo úroky išli ešte dole, ako to vyzerá teraz a do budúcna, ďakujem z odpoveď. 
Dobrý deň Monika, Najjednoduchšie zistíte výhodnosť úveru ak si porovnáte ponuky bánk a do úvahy budete brať okrem úrokovej sadzby aj výšku poplatku za poskytnutie úveru, možnosť vyhotovenia (cenovo výhodnejšie alebo bezplatne) znaleckého posudku bankou, preplatenie nákladov za zriadenie záložného práva, poplatok za vedenie osobného účtu v banke. Využite službu hypotekárneho makléra, ktorý Vám dokáže pripraviť prehľad aktuálnych ponúk bánk ako aj všetko vybaviť. V súčasnosti odporúčam klientom fixovať si úrokovú sadzbu čo na najdlhšie obdobie. Úrokové sadzby sú na historických minimách. S výrazným poklesom úrokových sadzieb sa už nepočíta. ČR nie je v Eurozóne, v krajine sa neplatí s EURO, rady českých odborníkov by som bral  z tohto dôvodu s rezervou. Aktuálne úrokové sadzby sa pohybujú pri 3 fixácii okolo 1,49 % p.a., pri 5 ročnej fixácii je to medzi 1,59 % - 2 % p.a.. Pre porovnanie, pred troma rokmi sa úrokové sadzby (3 FIX, 5 FIX) pohybovali na úrovni medzi 3,4 % - 5 %.  V SLSP Vám poradili správne. Banky poskytujú výrazne lepšie sadzby ak budete mať aspoň 3 000 EUR na kúpu bytu, t.j. úver budete mať vo výške 27 000 EUR a hodnota nehnuteľnosti bude aspoň 30 000 EUR. szikora@hypomakler.sk
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.