Byty celkom: 26 912 inzerátov

Predaj bytu a vyplatenie dlhov. Je to možné?


Dobrý deň. Priatel si pred dvoma rokmi kupil byt za 52 000 Eur. Cast vyplatil z vlastnych zdrojov, na 27 000 si vzal hypoteku, zarucil sa tym bytom. Bohuzial odvtedy prezival velmi zle zivotne obdobie,kopili sa problemy a dlhy a tak sa teraz pokusame najst nejake riesenie. Premyslali sme, ze by sme byt predali,kupili lacnejsi a zo zvysku penazi vyplatili nakopene dlhy, aby sme opat mohli zacat takpovediac ,,od nuly,, - pravidelna splatka hypo, kazdy mesiac najom,energie atd. Situacia je takato: na bytovom podniku ma dlh cca 1800 eur, elektrina je odpojena - dlh cca 350eur, kazdy mesiac meska so splatkou hypoteky, momentalne je v omeskani 1 splatka - tj. 120eur, nedovolene precerpanie na ucte 350eur, nezaplatene koncesionarske poplatky - myslim ze cele dva roky, nezaplatena dan za nehnutelnost, ani poistka. V zdravotnej poistovni nema zaplaten priblizne rok, v nebankovke dlhuje okolo 600eur - uz dlho, chcu to vymahat,ale exekucia chvalabohu zatial n eprisla. Momentalne priatel pracuje len na dohodu,takze nevie dokladovat prijem. Otazka znie: Je vobec realne v takejto situacii predat a hned aj kupit byt? Mohla by to cele schvalit banka? Alebo sa o to neoplati ani pokusit, lebo je to beznadejne? Vedeli by ste mi popripade poradit nejake ine moznosti ako sa zbavit nahromadenych dlhov? Za odpoved Vam vopred velmi pekne dakujem.
Dobrý deň Kristína, Predaj bytu a splatenie úveru a iných dlžôb vyzerá ako rozumné riešenie, ak chcete začať od „nuly“. Ak priateľ nemá možnosť štandardne dokladovať príjem, ktorý by banka akceptovala, nový úver nedostane. Nedostane úver s veľkou pravdepodobnosťou ani z dôvodu, nepravidelného splácania hypotekárneho úveru, prečerpaniu na účte,... O nový úver by mohol požiadať s odstupom času alebo by ste o úver mohli eventuálne žiadať Vy, ak spĺňate podmienky bánk na poskytnutie hypotekárneho úveru. Za predpokladu, že ste nevystupovali v horeuvedených úverových vzťahoch ako spolužiadateľ alebo ručiteľ.  szikora@hypomakler.sk  
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.