Byty celkom: 26 827 inzerátov

Aké sú pravidlá stanovenia výšky úrokovej sadzby?


Dobrý deň , písala som Vám už ohľadom hypotekárneho úveru a rady pri dĺžke fixácie. ostala som odbornú odpoveď. Rada by som sa však ešte opýtala, aké je vlastne riziko po skončení fixácie, resp. ak si nedám fixáciu, od čoho závisí vlastne zvýšenie úrokovej sadzby, od štátu, alebo konkrétnej banky, prispieva tam aj štát, myslím pri bežnom hypoúvere. Takže bez fixácie momentálna zmluva nie je záväzná ohľadom úroku. Ako to potom funguje, pri podpísaní hypoúveru s bankou pri konkrétnej úrokovej sadzbe, si banka môže zvýšiť už na druhý mesiac, resp. na druhý deň úrokovú sadzbu aj o 100%, resp. aj po skončení fixácie úroková sadzba môže narásť aj 100 prípadne 200% . Takže odporúčate v súčasnej dobe fixáciu na 3 alebo na 5 rokov. Pri fixácii je už úroková sadzba nemenná počas celej doby fixácie. Ďakujem za odpoveď. 
Dobrý deň Monika, štát má vplyv  na cenotvorbu (úrok) komerčných bánk jedine cez zmenu legislatívy. Úrokové sadzby bánk sú odvodené od sadzieb Európskej centrálnej banky, ako aj od ponuky a dopytu všeobecne. Pohyblivé úrokové sadzby ponúka aktuálne menej bánk. V čase nízkych úrokových sadzieb nie je o takúto úrokovú sadzbu záujem zo strany klientov. Preferujú istotu v podobe fixovaných úrokových sadzieb. Pohyblivú úrokovú sadzbu preferujú klienti v časoch vysokých úrokových sadzieb, pretože očakávajú pokles úrokových sadzieb (na základe analýz). Každá úverová zmluva obsahuje pravidlá pre zmenu úrokovej sadzby, či ide o fixovaný úrok alebo pohyblivú úrokovú sadzbu. Aktuálne v čase historicky najnižších úrokových sadzieb odporúčam fixovať úrokovú sadzbu na dlhšie obdobia (5, 6, 10 rokov). Výber fixácie však nemôžem paušalizovať, nakoľko každý klient má iné preferencie. Úrokovú sadzbu banka mení po uplynutí fixácie. Ak si zvolíte 5 ročnú fixáciu úrokovej sadzby a splatnosť úveru budete mať 10 rokov. Banka Vám počas splatnosti zmení úrokovú sadzbu po 5 rokoch od podpisu úverovej zmluvy, resp. od dátumu čerpania úveru. (v závislosti od banky). szikora@hypomakler.sk
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.