Byty celkom: 26 769 inzerátov

Aké sú podmienky pre poskytnutie hypotéky?


Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či všetky banky akceptujú pri žiadosti o hypotekárny úver okrem príjmu zo zamestnania aj rodičovský príspevok a prídavky na deti. Budú ho akceptovať i v prípade, keď v mesiaci, v ktorom sa bude podávať žiadosť, bude rodičovský príspevok vyplatený posledný krát? Tiež by ma zaujímalo, ako postupovať v prípade, ak chceme s manželom predať byt v osobnom vlastníctve, na ktorom je záložné právo zo strany banky. Je potrebné od banky žiadať súhlas na jeho predaj? Z prostriedkov získaných za predaj bytu by sa vyplatila zostatková časť na hypotéke, ale zároveň by sme chceli požiadať o novú hypotéku na kúpu pozemku a výstavbu rodinného domu. Určité finančné prostriedky by sme mali. Viem, že banky poskytujú hypotéku na dom v prípade, ak sú vytiahnuté múry do určitej výšky. Ako je to v prípade montovaného domu? Ešte jedna otázočka. Hovorí sa o spr ísňovaní kritérií zo strany banky pri žiadosti a poskytovaní hypoték, môžete mi túto informáciu potvrdiť, resp. sa k nej bližšie vyjadriť? Ďakujem pekne za odpoveď
Dobrý deň Lenka, Ďakujem za otázky. Odpovedať budem postupne. Väčšina bánk akceptuje ako príjem rodičovský príspevok v prípade ak nejde o jediný príjem domácnosti. Stane sa Vám, že banka si vyžiada rodný list dieťaťa na ktoré poberáte rodičovský príspevok aby zistila aký čas ešte budete poberať rodičovský príspevok. Byt viete predať aj bez súhlasu banky. Od banky budete žiadať súhlas splatením úveru. Ďalšie doklady budete od banky žiadať len v prípade ak bude kupujúci financovať úver prostredníctvom hypotekárneho úveru. Pre výstavbu montovaného rodinného domu platia rovnaké podmienky ako pre výstavbu iných domov. Problémom môže byť zapísanie rozostavaného rodinného domu („múry do určitej výšky“) na list vlastníctva. Predpokladám, že montovaný rodinný dom nebude stavať svojpomocne. Financovanie je potrebné dohodnúť so stavebnou firmou. Viete ju riešiť postupne alebo jednorázovo (zaplatíte z úveru po kolaudácii). Národná banka Slovenska odporučila komerčným bankám obmedziť poskytovanie úverov vo výške 100 % hodnoty zabezpečenia už v roku 2014. Banky budú poskytovať úvery v rozsahu ako im to umožní regulátor a ich interná obchodná politika.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.