Byty celkom: 26 867 inzerátov

Aký je najvýhodnejší úver na kúpu a rekonštrukciu domu?


Dobrý deň prajem. S priateľom si chceme zobrať (resp. priateľ si chce zobrať) úver na bývanie (byt alebo dom s celkovou rekonštrukciou, poprípade zbúraním a postavením nového domu na kúpenom pozemku). chcela by som sa informovať,čo je lepšie. ak si niekto berie sám úver, alebo ak sme na to dvaja. Ja mám 26 rokov a priateľ 32. Nesplácame žiadne iné úvery, či dlhy...mesačne dávame peniaze len na stravu, faktúry za telefón a iné bežné drobnosti. Obaja zarobíme v čistom okolo 700 Eur. Keďže nemáme vôbec žiadne skúsenosti s úvermi, ako to funguje, aké sú podmienky a pod.,chcela by som vedieť, ako je lepšie brať úver. Či by sme mali šancu dostať 100% sumu na kupovanú nehnuteľnosť. a ako by to bolo v prípade, že by sme kúpili (napr.) dom za 50 000 Eur, a potrebovali by sme ešte asi 100 000 Eur na rekonštrukciu? Banka by nám poskytla iba tých 50 000? a 100.000 kde vezmeme? alebo dá sa úver nejak spojiť? a je výhodnejšie, keď sme dvaja a pôjdeme na 1/2. alebo si to vezme priateľ sám? má šancu dostať plnú sumu? a ešte posledná otázka- ak by sme si vzali úver spolu a postavili si dom (prípadne kúpili byt), ako by to bolo v prípade, že by sme sa rozišli (nedajbože). Ďakujem pekne za odpovede, Michaela.
Dobrý deň Michaela, s pohľadu banky je vždy lepšie ak o úver žiadajú dvaja, to znamená menšie riziko pre banku, pre Vás lepšie podmienky. Kúpiť starší dom a rekonštruovať Vám neodporúčam. Všeobecne neodporúčam začať stavať alebo rekonštruovať dom ak nemáte aspoň 20 – 30 % vlastných zdrojov. Na dom a pozemok nie je veľká šanca získať úver vo výške kúpnej ceny. Banky vo väčšine prípadov z úveru účelovo preplácajú, reálne preukázateľné náklady na výstavbu alebo rekonštrukciu.  To znamená, že ak nemáte tieto prostriedky, budete si ich musieť požičať (spotrebný úver, úver zo stavebnej sporiteľne, úver z Štátneho fondu rozvoja bývania). Reálnejšie je získať vo Vašom prípade úver vo výške kúpnej ceny na byt. V prípade rozchodu budete v situácii, že budete vlastniť podiel na byte/dome a budete v úverovej zmluve figurovať ako dlžník/spoludlžník. Keď sa rozídete tieto dva záväzky budete musieť doriešiť. Najjednoduchšie je predať nehnuteľnosť a splatiť úver. szikora@hypomakler.sk
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.