Byty celkom: 26 794 inzerátov

Predaj starého bytu a kúpa nového. Ako postupovať?


Dobry den, zostava mi splatit hypotéku 65,000 EUR ešte 14 rokov. Aké je podľa Vás najlepšie riešenie ak si chcem kupit byt v novostavbe za 108,000 EUR ale ta novostavba bude dokončená až v 3Q2018? Ako by som mala postupovat? Predať starý byt (ktoreho hodnota je teraz asi 110,000 EUR) a čakať v podnajme 1,5 roka a platit podnájom, alebo si vziať ďalšiu hypotéku? Vďaka.
Dobrý deň Nina, univerzálne riešenie neexistuje na Vašu otázku. Ak máte pocit, že dnes svoj byt predáte lepšie ako v 3Q 2018, oplatí sa ho predať. Hľadajte kupujúceho, ktorý Vás za nájom nechá v byte bývať aj do kolaudácie nového. (aj Vy predsa budete čakať rok a pol na nový byt) Keď počkáte, môžu nastať dve situácie. Cena bytu porastie, no rovnako môže aj klesnúť. Hypotéku sa oplatí vybavovať dnes, keď poznáte podmienky na trhu a tie sú historicky najvýhodnejšie čo sa týka úrokových sadzieb. Aké budú podmienky koncom roka 2018 odborníci len odhadujú a skôr očakávajú nárast úrokových sadzieb. Úver dokážete vybaviť aj na byt vo výstavbe ak má investor dohodnuté podmienky financovania s niektorou z bánk.  V prípade ďalších otázok ma môžete kontaktovať na szikora@hypomakler.sk
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.