Byty celkom: 26 750 inzerátov

Darovanie pozemku s ťarchou


Dobrý deň, je pozemok kde sú dvaja majitelia ( matka + dcéra), ktorí majú podiel 1:1, chcem sa opýtať či je možné aby jeden z majiteľov ( matka) prepísala formou darovacej zmluvy svoju časť majetku ( čiže polovičku pozemku) na najbližšiu osobu čiže syna bez toho aby o tom vedel druhý majiteľ. Ak áno dá sa to napadnúť? Na majetku je ťarcha.
Dobrý deň, neuvádzate aký druh ťarchy sa na nehnuteľnosti nachádza, čo môže výrazne ovplyvniť aj Vaše možnosti pri prevode vlastníckych práv k nehnuteľnosti. V prípade ak ťarcha nie je takej povahy, ktorá by zabraňovala jeho prevodu je možné previesť vlastnícke právo formou darovacej zmluvy na syna ako na blízku osobu. V tomto prípade nie je povinnosť oznamovať túto skutočnosť ostatným podielovým spoluvlastníkom, avšak títo nadobudnú o danej skutočnosti vedomosť na základe listu vlastníctva, na ktorom to bude uvedené. V prípade, že všetko prebehne predpísanou formou a budú dodržané všetky zákonom určené podmienky nie je takýto postup účinne napadnuteľný.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.