Byty celkom: 26 929 inzerátov

Zánik vecného bremena


Dobrý deň, rodičia mi pred 5 rokmi darovali byt s vecným bremenom vo forme doživotného bývania a užívania celého bytu v katastri zapísané ako ťarcha. Otec do mesiaca zomrel, ale byt do dedičského konania nešiel. V byte žije moja matka, ku ktorej som sa nasťahovala s rodinou v septembri 2012. Má jednu izbu a ja s manželom a 2 deťmi 2 izby. Problém nastal v januári tohto roku, keď manžel nepovedal to čo chcela počuť. Žiadala odomňa vrátenie pol bytu ak nevyhodím alebo sa nerozvediem s manželom, i keď mi žijeme spolu 13,5 roka a nemáme medzi sebou problém. Odmietla som jej ho vrátiť a rozviesť sa.Na opravu bytu sme dali min.10 000 eur- opravili sme aj jej izbu. Pred mesiacom ma fyzicky napadla, zavolala som políciu, ale riešilo sa to len ako priestupok. Viac ako mesiac nám neustále nadáva a roby naschváli. Môžem žiadať o zrušenie bremena? Peniaze na kúpu bytu pre ňu nemám a ani platenie jej p renájmu lebo náš prijem je necelých 500 eur aj s rodinnými prídavkami. 
  Dobrý deň, ako vyplýva z ustanovenia § 151o v spojení s § 151p zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v platnom znení, k zániku vecného bremena, ktoré vzniklo zmluvou, môže dôjsť so súhlasom oprávneného z vecného bremena (napr. na základe dohody o zrušení vecného bremena) alebo na základe zákona (napríklad smrťou alebo zánikom oprávnenej osoby). 

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.