Byty celkom: 26 980 inzerátov

Zrušenie darovacej zmluvy


Dobrý deň, chcela by som sa poradiť. Manželovi darovali jeho rodičia dom, na základe darovacej zmluvy. Z toho jeden rodič už nežije. Je možné, aby ten jeden žijúci rodič zrušil darovaciu zmluvu, ktorá je pevná aj na matrike? Je možné, aby Manžel, na ktorého je darovacia zmluva spísaná. Mohol by On(manžel) ďalej darovať alebo predať za symbolickú sumu tento dom niekomu z rodiny, pričom žije v dome žijúci rodič(bremeno)? Od darovania zmluvy prebehlo 9 rokov. Ďakujem za Vašu odpoveď. Prosím odpoveď na email. Ďakujem
Dobrý deň, v zmysle § 630 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: „Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy." Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že obdarovaný nie je povinný vrátiť darovanú vec darcovi, keď ho na vrátenie daru darca vyzve. Darca musí uniesť dôkazné bremeno, ktorým preukáže zákonné dôvody na vrátenie daru, alebo dôvody vyplývajúce napr. z darovacej zmluvy. Prípad, ktorý uvádzate, t.j. prípad ak bol rodinný dom v čase darovania v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov a jeden z manželov v čase kedy sa darca domáha vrátenia daru už nežije, zákon vyslovene neupravuje.  V obdobnej veci však existuje rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky 5Cdo 255/2007, podľa ktorého: „Preto aj jeden z manželov, ktorí darovali spoločne vec (hnuteľnú alebo nehnuteľnú) z majetku tvoriaceho predmet bezpodielového spoluvlastníctva manželov, sa môže samostatne domáhať vrátenia daru z dôvodu uvedeného v ustanovení § 630 Občianskeho zákonníka. To platí aj v prípade smrti jedného z bývalých bezpodielových spoluvlastníkov – darcov, keď pozostalý manžel (pozostalá manželka) sa môže s poukazom na špecifický charakter bezpodielového spoluvlastníctva manželov domáhať vrátenia celého predmetu daru." Vychádzajúc z uvedeného rozsudku sa teda možno domnievať, že po smrti jedného z darcov sa druhý darca môže domáhať vrátenia celého predmetu darovania. Váš manžel môže scudziť nehnuteľnosť, keďže je stále jej vlastníkom, ale v prípade ak sa darca bude úspešne domáhať vrátenia daru a obdarovaný predmet darovania už nebude mať vo svojom vlastníctve, vzniká obdarovanému povinnosť poskytnúť darcovi peňažnú náhradu daru. Pokiaľ ide o darovanie, resp. predaj nehnuteľnosti, na ktorej viazne vecné bremeno, spočívajúce v práve doživotného bývania a užívania predmetnej nehnuteľnosti, je otázne, či budúci obdarovaný, resp. kupujúci bude akceptovať takéto vecné bremeno, ktoré bude pôsobiť aj voči budúcim nadobúdateľom (pokiaľ nedôjde k jeho zrušeniu).

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.