Byty celkom: 26 760 inzerátov

Právo na odškodnenie


Dobrý deň, chcem sa informovať, mám právo na odškodnenie z dovodu omeškanej kolaudácie o 1 rok. Kúpno predajnej zmluve máme odovzdanie bytu apríl 2012, od augusta 2012 má developer peniaze v celkovej čiastke na účte a až máj 2013 bol viladomček skolaudovaný. Vďaka ročnému meškaniu mi vzniklo dosť problémov. Možete mi prosím poradiť, či mám právo na odškodnenie. Ďakujem.
Dobrý deň, možnosť Vašich nárokov záleží od znenia kúpnej zmluvy. V zmysle § 415 zákona č. 40/1964 Občiansky zákonník v platnom znení:„Každý je povinný počínať si tak, aby nedochádzalo ku škodám na zdraví, na majetku, na prírode a životnom prostredí.“ Toto ustanovenie predstavuje princíp generálnej prevencie, ktorý sa vzťahuje na všetkých účastníkov občianskoprávnych vzťahov. Ak dôjde k porušeniu tejto všeobecnej povinnosti, vzniká i zodpovednosť za škodu, pretože každý zodpovedá za škodu, ktorú spôsobil porušením právnej povinnosti. V súlade s ustálenou súdnou praxou sa škodou  rozumie majetková ujma poškodeného, ktorú je možné objektívne vyjadriť v peniazoch. Uhrádza sa skutočná škoda a ušlý zisk. Je potrebné zdôrazniť, že uvedené sa pokladá za všeobecné pravidlo, o ktoré je možné sa oprieť len v prípade, ak kúpna zmluva nerieši zodpovednostný vzťah medzi účastníkmi zmluvy.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.