Byty celkom: 26 877 inzerátov

Prevedenie vecného bremena


Po smrti otca sme vyplatili ostatných dedičov s tým, že mama bude mať doživotné právo bývania v danej nehnuteľnosti. Túto sme po niekoľkých rokoch darovacou zmluvou previedli na dcéru. Býva tam so svojou rodinou.Mama má už vysoký vek. Zať by chcel prerábať dom (kúrenie, rozvody podlahy atď).Pre vecné bremeno nemôže dostať pôžičku od žiadnej banky !!! Mamu som pre zlý zdravotný stav zobrala bývať k nám, teda v dane nehnuteľnosti už nebýva ani sa tam nevráti. Ako previesť vecné bremeno z jej pôvodného domu na mňa, ako dcéru a doživotného bývania v mojom dome. Tým by dcérin a zaťov dom bol od toho bremena oslobodený a mohli by požiadať banku o pôžičku. Ako toto notársky vyriešiť ? Ďakujem - Magda.
Dobrý deň, v zmysle ust. § 151p ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: " Vecné bremená zanikajú rozhodnutím príslušného orgánu alebo zo zákona. K zániku práva zodpovedajúceho vecnému bremenu zmluvou je treba vklad do katastra nehnuteľností." Právo doživotného bývania a užívanie v zmysle toho, čo uvádzate momentálne viazne na nehnuteľnosti patriacej Vašej dcére. V tejto situácii je teda potrebné vyhotoviť zmluvu, resp. dohodu o zrušení vecného bremena medzi vlastníkom predmetnej nehnuteľnosti ako osoby povinnej z vecného bremena a Vašou matkou ako osobou oprávnenou z vecného bremena. Táto dohoda musí spĺňať náležitosti ustanovené Občianskym zákonníkom a katastrálnym zákonom. Následne na to, je potrebné podať návrh na zrušenie vecného bremena do katastra nehnuteľností spolu s dvoma vyhotoveniami zmluvy, resp. dohody o zrušení vecného bremena a správnym poplatkom vo výške 66,-Eur. K zániku vecného bremena dochádza až na základe právoplatného rozhodnutia príslušnej správy katastra. Ak sa rozhodnete zriaďovať vecné bremeno spočívajúce v práve doživotného bývania a užívania, je potrebné vyššie uvedený postup zopakovať, s tým rozdielom, že sa bude vyhotovovať zmluva resp. dohoda o zriadení vecného bremena medzi Vami ako vlastníkom nehnuteľnosti a Vašou matkou, správny poplatok bude potrebné zaplatiť taktiež opätovne.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.